O propunere venită de la un cunoscut think-tank american, de a clasifica țările pe baza veniturilor, dar și a emisiilor, ar propulsa România în topul unui astfel de clasament, ca exemplu pozitiv.
În simularea bazată pe combinarea datelor asociate celor doi factori – venituri și emisii -, România este, alături de Chile și Malta, un exemplu de țară cu venituri mari și cu emisii scăzute, cu o amprentă a emisiilor de sub 5 tone pe cap de locuitor pe an. Concluzia autorilor acestui studiu este că este posibil să fii un stat bogat sau să devii bogat, chiar și cu un nivel scăzut al emisiilor.
Măsurătorile arată că media globală actuală a emisiilor pe cap de locuitor, inclusiv valorile imputate pentru metan, este de aproximativ 7,4 tone de persoană pe an. Studiul propune clasificarea țărilor după nivelul de emisii, astfel:
- Țări cu emisii scăzute – până la 5 tone pe cap de locuitor
- Țări cu emisii medii – 5 până la 10 tone pe cap de locuitor
- Țări cu emisii mari – peste 10 tone pe cap de locuitor
După cum era de așteptat, țările bogate emit mult mai mult decât țările mai sărace. Însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Există și țări sărace cu nivel de emisii foarte mare, cum este cazul Zambiei, datorită unei rate ridicate de degradare a terenurilor. În contextul crizei climatice, pe lângă indicatorii economici ai țărilor, se impune adăugarea unei dimensiuni care ia în calcul și nivelul emisiilor pe cap de locuitor pentru accesul la fonduri internaționale.