29 martie 2024, 1:41

Prin cluburile de lectură, femeile au revoluționat lumea

La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, primele cercuri de lectură americane – precursoare al cluburilor de carte de astăzi – au necesitat puțin mai mult decât o sete de literatură și dorința de a discuta cu femei cu aceleași idei.

Jurnalista Margaret Fuller, prima femeie americană corespondentă de război, editoare de revistă și feministă a văzut clubul ei din 1839 ca pe orice altceva decât un substitut pentru broderie. Această inițiativă a fost o modalitate prin care femeile puteau căuta adevărul, cunoașterea și înțelegerea lor și a lumii din jurul lor. Megan Marshall, autoarea biografiei „Margaret Fuller: O nouă viață americană ”, a comparat aceste întâlniri cu grupurile de creștere a conștiinței din anii 1960 și 1970.

Excluse de la educație

Femeile erau excluse din cluburile filosofice și din universități, dar au găsit alte modalități de a se implica în literatură. Rolul principal al femeilor în fondarea clubului modern de carte – o consecință a marginalizării din alte spații intelectuale – a continuat să modeleze peisajul cărții în moduri profunde și neapreciate.

Astăzi, cluburile de carte celebre, de multe ori conduse de femei puternice precum Oprah Winfrey și Reese Witherspoon, sunt o garanție a vânzărilor de cărți. Clubul de carte, considerat de unii o inițiativă frivolă, ocazie de a bea vin și a bârfi, este, de asemenea, un loc rar în care femeile au reușit să folosească puterea transformatoare a cărților.

Un interes declarat în extinderea libertăților femeilor a fost adesea o forță motrice din spatele acestor grupuri. Hannah Mather Crocker, care a fondat un cerc de lectură în Bostonul secolului al XVIII-lea, a fost o avocată a participării femeilor la masonerie și a scris tratatul fundamental „Observații asupra drepturilor reale ale femeilor”.

Cercurile literare au încurajat femeile nu doar să citească pentru propria lor edificare sau plăcere, ci și să vorbească, să critice și chiar să scrie. Încă din anii 1760, poeta Milcah Martha Moore a adunat în grupul ei proză și poezie pentru femei și a ajuns la aproape o sută de manuscrise.

La începutul Războiului Civil din SUA, aproape fiecare oraș și sat avea un fel de grup literar feminin. De-a lungul secolului al XIX-lea, cercurile de lectură ale femeilor s-au extins, iar unele au devenit importante în probleme sociale precum abolirea sclaviei.

Soluție pentru criză

Până în anii 1900, cluburile de carte au continuat să îndeplinească aceste duble scopuri: impuls intelectual și instrument politic radical. Accesul la cărți s-a extins, datorită creșterii comenzilor prin poștă.

După ce femeile au început să fie acceptate în instituții de învățământ superior în masă în anii 1960, rolul acestor grupuri s-a răsturnat: dacă la început femeile s-au alăturat cândva cluburilor de carte pentru a compensa educația care li se refuza în școli, acum s-au alăturat cercurilor pentru a extinde plăcerile intelectuale de care se bucurau la facultate.

Femeile s-au orientat către cluburile de carte în vremuri de răscruce, ca o modalitate de a căuta înțelepciunea atât în cărți, cât și în grupul lor. Femeile s-au bazat pe cluburile lor de carte în momente esențiale din viață, cum ar fi după facultate, după divorț, după moartea unui soț sau după ce copiii au plecat de acasă. Acest lucru s-a dovedit adevărat în timpul pandemiei, întrucât cluburile de carte se întâlnesc acum online, iar unii au constatat prezența crescută.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol