Site icon Editia de Dimineata

CNN: Ambasada SUA la Kiev cere evacuarea personalului neesențial

Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea tuturor angajaților neesențiali și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu problema, citate de CNN.

Fox News scrie că Departamentul de Stat a și decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni.

Cu toate acestea, un reprezentant al Departamentului de Stat a subliniat că „nu avem nimic de anunțat în acest moment” și nu a confirmat informația.

„Efectuăm o planificare riguroasă de urgență, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat citat de CNN.

UPDATE

Departamentul de Stat al SUA a anunţat duminică că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza „tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina” şi a avertizat totodată asupra riscului unui conflict al Rusiei cu Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.

Departamentul de Stat şi-a republicat avertismentul în care cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în Rusia, adăugând că „cetăţenii SUA sunt sfătuiţi să nu călătorească pe uscat din Rusia către Ucraina prin această regiune”.

Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani”, în special de către poliţia rusă, dar şi de o „aplicare arbitrară a legilor locale”.

UPDATE 2

După Ambasada SUA şi Marea Britanie a început să-şi retragă membrii ai ambasadei din Ucraina, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă, scrie BBC. Oficialii au spus că nu au existat ameninţări specifice la adresa diplomaţilor britanici, dar aproape jumătate din personalul care lucrează în Kiev se va întoarce în Marea Britanie.

Anunţul vine în momentul în care SUA au ordonat rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina, afirmând că o invazie a Rusiei ar putea avea loc „în orice moment”.

 

Exit mobile version