Site icon Editia de Dimineata

Coloana Infinitului 2.0 în Shanghai. Arhitecții chinezi au fost inspirați de Constantin Brâncuși

Celebra Coloană a Infinitului realizată de Constantin Brâncuși a reușit să devină sursă de inspirație pentru întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că, recent  o clădire de birouri al cărei design este inspirat de Coloana Infinitului de la Târgu Jiu a fost inagurata în Shanghai, China.

Numit Gubei Soho, proiectul în valoare de aproape 750 de milioane de dolari aparține dezvoltatorului imobiliar chinez Soho China.

Sursă Foto: spatiulconstruit.ro

Suprafața totală a clădrii este estimată la aproximativ 160.000 de metri pătrați, fiind dispusă pe 38 de etaje. Clădirea cu profil zigzagat, certificată LEED Gold, a fost proiectată de arhitectul James von Klemperer de la biroul Kohn Pedersen Fox Associates (KPF), fiind inspirată de „proporțiile” celebrei sculpturi a artisului român Constantin Brâncuși, cel care este considerat părintele sculpturii moderne, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.

„Shanghai este înțesat de clădiri înalte, însă puține dintre ele fac din simplitatea sculpturală o prioritate de top în asemenea măsură. Cu SOHO, am întâlnit un client care împărtășește acest obiectiv. Împreună, am sentimentul că i-am oferit orașului Shanghai o uriașă piesă de artă publică”, a declarat James von Klemperer, președintele KPF, potrivit sursei citate.

Proiectul include și o clădire mai mică, cu o suprafață de aproximativ 60.000 de metri pătrați, cu destinație comercială. Ambele clădiri au fațade caroiate, care protejează interiorul de lumina puternică a soarelui, reducând în același timp strălucirea vitrajelor.

Complexul Gubei SOHO este situat în apropiere de Parcul Central Hongqiao, impunându-se că un obiectiv de referință în cartierul de afaceri central al Shanghaiului.

Această este cea mai recentă lucrare de referință a mulți-premiatilor arhitecți de la KPF, printre creațiile cărora se numără cele mai înalte clădiri din Paris (Tour First), Seul (Lotte World Towel), Beijing (CITIC Tower) și Shenzhen (Ping An Finance Centre).

Sursă Foto: spatiulconstruit.ro

Coloana Infinitului, căreia i se mai spune și Coloana fără sfârșit, este unul dintre cele trei componente sculturale ale monumentului închinat de Constantin Brâncuși eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, alături de Masă tăcerii și Poartă sărutului, inaugurat în 1938 în Târgu Jiu.

Sursă Foto: spatiulconstruit.ro

O altă clădire inspirată de Constantin Brâncuși au fost realizate și la Madrid, de către sculptorul Santiago Calatrava. Acesta a ridicat un obelisc, executat din oțel și bronz, cu înălțimea de 120 m, amplasat în Plaza de Castilla, între turnurile „Puerta Europa”. Santiago Calatrava a recunoscut că s-a inspirat din lucrarea „Coloana Infinitului” de la Târgu Jiu a celebrului sculptor român Constantin Brancuși.

Sursă: spatiulconstruit.ro

Exit mobile version