Site icon Editia de Dimineata

Colportezi informații false despre “operațiunile speciale”? 15 ani de închisoare. Putin tocmai a semnat legea

Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedepse grele cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Moscova.

De altfel, la Moscova nici nu ai voie să spui că este război. Sunt doar niște “operațiuni speciale”, iar presa scrisă nici nu are voie să folosească termenul de “război”

Pedepsele, care pot ajunge până la 15 ani de închisoare, vor fi aplicate împotriva celor care difuzează „informații false” având drept rezultat „consecințe grave” pentru forțele armate ruse.

Aceste texte se aplică populației generale și nu numai profesioniștilor din domeniul informației. Dar transformă munca celor din urmă un calvar.

Novayagazeta comenta că însăși materialele de presă publicate înainte de intrarea legii ar putea avea consecințe nefaste asupra auotilor, în zile de astăzi.

Noile legi urmăresc să consolideze arsenalul represiv al autorităților care își întăresc controlul asupra informațiilor în mijlocul unei ofensive asupra Ucrainei, blocând Facebook și mass-media independentă.

În ceea ce privește invadarea Ucrainei, autoritățile ruse au interzis presei să folosească alte informații decât declarațiile oficiale pe acest subiect. Au interzis folosirea unor cuvinte precum „război” și „invazie”. Termenul impus de Roskomnadzor (un fel de consiliu de cenzură camuflat perfid într-o instiuție de tipul CNA de la noi) este “operațiuni speciale”.

Exit mobile version