Site icon Editia de Dimineata

O columbiană a murit prin eutanasie, după o luptă juridică istorică

O columbiană în vârstă de 51 de ani a murit sâmbătă prin eutanasie, după o bătălie legală istorică pentru exercitarea acest drept în țara majoritar catolică. Cazul Marthei Sepúlveda a atras atenția internațională anul trecut, când a plănuit să devină prima persoană din Columbia fără un prognostic de boală terminală care să moară prin eutanasie autorizată legal. Procedura a fost efectuată în Medellín fără obstacole.

Cu mai puțin de două zile înainte de a plănui să moară, în octombrie, un comitet medical a stabilit că nu mai îndeplinește condițiile și a anulat procedura. În cele din urmă, un judecător a redeschis cazul.

Columbia este una dintre primele țări din lume care au dezincriminat eutanasia. Curtea Constituțională a recunoscut acest drept în 1997. Dar, timp de mulți ani, țara a oferit dreptul doar pacienților cu un prognostic terminal de șase luni sau mai puțin.

Sepúlveda suferea de scleroză laterală amiotrofică (ALS), cunoscută în SUA ca boala Lou Gehrig. După ce a fost diagnosticată în noiembrie 2018, a început să-și piardă controlul asupra mușchilor picioarelor, să trăiască într-o durere constantă și să se teamă de viitor.

ALS este o boală letală fără tratament, dar pacienții pot supraviețui de la doi la zece ani sau mai mult, în funcție de modul în care evoluează starea lor.

În iulie 2021, Curtea Constituțională din Columbia a decis că dreptul la eutanasie se aplică nu numai pacienților terminali, ci și celor cu „suferințe fizice sau psihice intense sau cu boli grave și incurabile”.

Înainte de moartea ei, Sepúlveda a vorbit despre credința ei catolică și despre încrederea în Dumnezeu care o va sprijini în decizia ei.

Foto: The Washington Post

Exit mobile version