Site icon Editia de Dimineata

Combaterea crizei climatice: filtre solare în spațiu și fertilizarea cu fier a oceanelor?

Ne vor salva filtrele solare din spațiu de încălzirea globală? Ideea nu este nouă: încă din anii 1960, oamenii de știință americani au propus contracararea încălzirii globale prin mici particule reflectorizante eliberate în atmosferă peste oceane pe o suprafață de aproximativ 13 milioane de kilometri pătrați, care ar trebui să reflecte lumina soarelui.

O idee destul de nebună și imposibil de realizat, care a dispărut curând în sertare. Dar astăzi amenințarea schimbărilor climatice este mult mai concretă decât era atunci și se pot gândi din nou la concepte de acest gen.

Se discută două abordări diferite ale unei soluții: pe de o parte, energia din radiația solară care ajunge pe pământ poate fi redusă și, pe de altă parte, se pot face încercări de eliminare a CO2 din atmosferă.

Acesta din urmă ar putea fi realizat, de exemplu, prin fertilizarea cu fier a oceanelor, scrie Tagesschau.

Acest lucru ar duce la o înflorire a planctonului, care ar lega mai mult CO2 în microorganisme. Dar consecințele pentru lanțul trofic și, prin urmare, pentru întregul ecosistem oceanic sunt imprevizibile și neclare. În plus, ar dura mulți ani până când apare efectul dorit.

Acid sulfuric în atmosferă

O reducere a luminii solare incidente ar avea un efect imediat și ar putea fi realizată în moduri diferite. De exemplu, sulfatul ar putea fi introdus în stratosferă, unde reacționează pentru a forma acid sulfuric și absoarbe radiația solară cu unde scurte.

Ceva similar se întâmplă cu erupțiile vulcanice puternice. Cu toate acestea, acest efect durează doar câțiva ani și ar trebui adăugat în mod constant aerosoli noi.

Ca și în cazul oricărei abordări de acest fel, impacturile regionale asupra climei sunt greu de estimat. Acest lucru ar putea duce la o redistribuire globală a precipitațiilor, ducând la secete în unele locuri și la creșterea precipitațiilor în altele.

Mai mult, acidul sulfuric ar duce la creșterea ploilor acide și ar ataca, de asemenea, stratul de ozon cu consecințele cunoscute.

Navele fără pilot care evaporă apa de mare ar putea face ca cristalele de sare din troposfera inferioară să formeze nori mai strălucitori peste o înălțime de aproximativ 300 de metri, care reflectă mai puternic lumina soarelui. Cu toate acestea, efectele asupra climei regionale sunt necunoscute și aici. În orice caz, la nivel local ar fi mai puține precipitații din cauza dimensiunii reduse a tropicelor.

Un dezavantaj esențial al ambelor metode este că măsurile trebuie menținute în mod constant pentru a obține efectul.

Filtre solare între soare și pământ

Acest lucru ar fi diferit cu următoarea procedură: ați putea plasa trilioane de mici filtre solare între soare și pământ în spațiu într-un așa-numit punct de echilibru, unde forțele gravitaționale ale pământului și ale soarelui pur și simplu se anulează reciproc. Odată ce obiectele au fost eliberate, acestea vor rămâne acolo practic pentru totdeauna.

Cu toate acestea, pentru a obține efectul dorit, ar trebui să trimiteți un transportor spațial uriaș cu un milion de discuri la bord în fiecare minut timp de aproximativ 30 de ani. Costurile ar fi, de asemenea, astronomice, iar schimbările climatice regionale rezultate nu ar putea fi estimate.

Chiar și susținătorii unor astfel de idei exotice subliniază că aceste soluții nu sunt în niciun caz menite să înlocuiască reducerea gazelor cu efect de seră, ci ar putea pur și simplu să cumpere ceva timp în care se poate face o trecere globală către energiile regenerabile.

Probabil că vor trece decenii până când aceste concepte vor fi implementate, dacă chiar deloc. Riscurile asociate sunt foarte mari. Imaginează-ți doar că ar fi lansat un program temporar pentru a introduce sulfat în stratosferă.

Între timp, filtrele solare sunt plasate în spațiu. Cu toate acestea, din cauza provocărilor tehnice și financiare ridicate, acest lucru eșuează. O criză economică globală a făcut, ulterior, imposibilă continuarea aportului de sulfat.

Apoi, efectul de seră, care a fost oprit până acum, ar avea efect complet cu o rată de încălzire de multe ori mai mare, iar clima globală s-ar schimba mult mai rapid într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Exit mobile version