Site icon Editia de Dimineata

Comicul de situație: cum ajungi de la promotor al industriei auto la activist de mediu

Discrepanța dintre aparență și esență, dintre ceea ce vrem să părem și ceea ce suntem în realitate, este una dintre definițiile comicului de situație.

Evident că pe parcursul vieții oricine este îndreptățit să se răzgândească, să își schimbe opinia chiar și în totalitate.

Cam așa se poate rezuma curiosul caz al domnului Raul Semmler. Acesta a  devenit cunoscut în Germania fiindcă s-a lipit “atât de bine” de asfalt, în semn de protest față de insuficiența luptei contra schimbărilor climatice, încât echipele de intervenție au fost nevoite să taie asfaltul ca să îi elibereze mâna.

Nici măcar cu bormașina nu au reușit să îndepărteze tot asfaltul din jurul mâinii sale. Semmler a devenit astfel un fel de erou al organizației de mediu “Ultima generație”, scrie Focus.

Actor

Puțini știu însă că în trecutul nu foarte îndepărtat, domnul Semmler, care este actor la origine, a jucat în câteva spoturi publicitare tocmai pentru industria auto împotriva căreia protestează acum.

Conform unor investigații realizate de jurnaliștii de la Bild, Raul Semmler a jucat într-un spot publicitar pentru Suzuki și pentru Seat. Al doilea spot se adresează direct șoferilor care stau blocați în trafic și care ar trebui să ajungă fără stres la locul de muncă.

Duplicitate fără margini, în condițiile in care domnul Semmler s-a lipit de asfalt tocmai pentru a genera un blocaj în trafic, menit să atragă atenția asupra crizei climatice în care se scufundă planeta.

Cele două concerne auto s-au distanțat de acțiunile activistului și au subliniat că nu colaborează și nici în viitor nu o vor face cu acesta. Semmler a refuzat să comenteze, dar în cursul săptămânii trecute a avut loc o percheziție în locuința sa din Mannheim. Acuzația: apartenența la un grup infracțional.

Acuzații de terorism

Sunt activiştii germani pentru climă „terorişti”? Într-o țară care a devenit un sanctuar pentru adunările studențești de Friday for Futures, unde libertatea de întrunire este o valoare protejată de Constituție și unde vicecancelarul de Mediu promite neutralitate carbon până în 2035, dezbaterea este lansată în urma acțiunilor mișcării Ultima Generație (Letzte Generation), scrie Le Figaro.

Adepți ai loviturilor de imagine menite să sensibilizeze populația în fața „iminenței catastrofei climatice” , membrii acestei organizații sunt suspectați că ar forma o „organizație criminală”, a confirmat miercuri procuratura Brandenburg, cu sediul în Neuruppin.

Cu o zi înainte, instituția judiciară a efectuat o percheziție la nivel național, în nu mai puțin de opt landuri, la casele a aproximativ treizeci de activiști de mediu. Operațiunea a fost salutată de Partidul Conservator (CDU), care cere o legislație mai dură împotriva mișcării ecologiste, dar îi stânjenește pe Verzi.

”Lipitorile”

Răspunsul autorităților germane a urmat unei operațiuni de blocare efectuată în aprilie la rafinăria Schwedt (Brandenburg), condusă atunci de grupul petrolier rus Rosneft. De atunci, alte acțiuni, precum cele de „lipire”, s-au înmulțit. Pe lângă un tablou al lui Rafael, Madona Sixtina, din Dresda, de care s-au lipit în august, militanții își lipesc mâna pe șosele și paralizează traficul.

Într-o țară în care automobilul este rege, tinerii denunță inacțiunea guvernului și cer în special o limită de viteză – 100 km/oră – pe autostrăzi. Olaf Scholz, care a dialogat cu Ultima Generație în timpul campaniei electorale, a dezaprobat recent acțiunile lor, luând partea șoferilor. Bavaria, condusă de conservatorul CSU, a interzis toate Klimaaktion până pe 8 ianuarie, ceea ce nu a împiedicat o încercare de lipire la München, care a eșuat din cauza umidității.

Liderul fracțiunii CSU din Parlamentul regional, Alexander Dobrindt, a făcut o paralelă între acești activiști și Fracțiunea Armatei Roșii (RAF), vinovată de crime în anii 1970.

Se dezbate conceptul de „organizație criminală”

Orașul Berlin, guvernat de SPD, Verzi și stânga radicală, este la rândul său tentat să-și întărească politica față de activiști. Un tribunal municipal a amendat recent un activist cu 1.350 de euro pentru că s-a lipit de șase ori cu Superglue.

Printr-o decizie luată de către oraș, la sfârșitul lunii noiembrie, recidiviștii sunt pasibili de o amendă de 2000 de euro. Primarul SPD Franziska Giffey regretă că poliția a trebuit să aloce 210.000 de ore de muncă gestionării acestor acțiuni, cu nu mai puțin de 2.000 de proceduri implicate.

Partidul Verzilor și ministrul său al Economiei, Robert Habeck, nu-i apreciază pe acești aliați-adversari. „Într-o democrație, atingerea unui obiectiv necesită o majoritate. Dar aceste forme de protest, care irită, chiar nu fac parte din ea”, regretase la începutul lunii decembrie vicecancelarul într-un interviu acordat revistei Stern.

Pe de altă parte, Verzii au dificultăți în a accepta acest concept de „organizație criminală” bazat pe articolul 129 din Codul Penal.

Aplicarea sa ar permite plasarea mișcării sub supraveghere atentă a poliției, la fel ca „Cetățenii Reichului” (extrema dreaptă) arestați recent pentru o tentativă de lovitura de stat.

Foto: Twitter/LastGen

Exit mobile version