Site icon Editia de Dimineata

Comisia Europeană susține includerea Ucrainei în zona europeană de roaming liber

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că Uniunea Europeană doreşte includerea Ucrainei în zona europeană de roaming pentru utilizatorii de telefoane mobile.

Decizia anunțată va însemna că utilizatorii ucraineni vor putea telefona, trimite SMS-uri şi naviga pe internet  fără niciun cost suplimentar.  Aceeaşi regulă se va aplica şi consumatorilor din UE care călătoresc în Ucraina

Recent, Comisia Europeană a semnat patru acorduri sectoriale cu Ucraina, printre care și un nou program de sprijin bugetar în valoare de 500 de milioane de euro, ca parte a promisiunilor anunțate de președinta Ursula von der Leyen în cadrul campaniei ”Stand up for Ukraine”, ce a avut loc în aprilie, și în cadrul Conferinței donatorilor, găzduită de Varșovia în luna mai.

Această finanțare nerambursabilă din partea UE va contribui la asigurarea de locuințe și educație pentru persoanele strămutate în interiorul țării și pentru cei care se întorc și va sprijini sectorul agricol ucrainean.

Mai mult, Comisia a încheiat un acord de asociere a Ucrainei la programul Europa Digitală, ce dispune de un buget de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

De acum înainte, întreprinderile, organizațiile și administrațiile publice ucrainene vor putea accesa apelurile din cadrul programului mai sus amintit. În special, Ucraina va putea solicita finanțare și sprijin pentru proiecte în domenii-cheie ce vizează: supercalculatoarele, inteligență artificială, competențele digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală. În plus, pentru a o ajuta și mai mult, s-a renunțat la contribuția Ucrainei la program pentru anul în curs.

Mai mult, Comisia Europeană a semnat două acorduri care pregătesc terenul pentru participarea Ucrainei la programele Fiscalis și vamal ale UE.

Acesta reprezintă un impuls major pentru cooperarea dintre UE și Ucraina în domeniul vamal și fiscal. Participarea Ucrainei la programul vamal va include, de asemenea, o conexiune la rețeaua vamală comună securizată (CCN/CSI), necesară pentru ca Ucraina să aplice noul sistem de tranzit informatizat (NCTS). Această conexiune este esențială pentru Ucraina odată ce aceasta va adera la două convenții privind tranzitul (Convenția privind un regim de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri) la 1 octombrie.

Semnarea acestor acorduri reprezintă un pas important în avansarea strategiei de pre-aderare a Ucrainei și va sprijini, deopotrivă, activitatea privind culoarele de solidaritate către și dinspre Ucraina.

Sursa foto: European Parliament

Exit mobile version