Site icon Editia de Dimineata

Cum se face compensarea facturilor la electricitate și gaze ale clienților casnici

old, lights, Kari Shea

În perioda dintre lunile noiembrie 2021 și martie 2022, statul va compensa facturile la energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor casnici, cu condiția ca aceștia să se încadreze în anumite limite de consum și să nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil.

Printr-o lege nou apărută, autoritățile au decis modificarea unor aspecte legate de ajutorul pentru electricitate și gaze, dar modul în care se face compensarea în cazul clienților casnici nu s-a schimbat: direct pe factură, fără ca oamenii să fie nevoiți să facă ceva pentru asta.

Prin Legea 259/2021, au fost modificate limitele de consum în care trebuie să se încadreze clienții casnici pentru a solicita ajutorul de la stat. Acum, limitele sunt de 1.500 kWh pentru electricitate (înainte era de 1.000 kWh) și de 1.000 metri cubi pentru gaze (valoare neschimbată și care reprezintă 10,6 MWh).

Ținând cont că limita de consum nu este aceeași pentru fiecare lună în parte, deoarece e calculată în funcție de un consum zilnic și de numărul de zile dintr-o lună, în cazul energiei electrice lucrurile stau astfel:

 

În cazul consumului de gaze naturale, limitele de consum de gaze naturale aplicabile în perioada de compensare 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 sunt:

 

Consumatorii casnici de gaze și electricitate pot verifica, în mod regulat, contoarele sau consumurile din aceeași perioadă a anului precedent.

Exit mobile version