Site icon Editia de Dimineata

Complotul împotriva Americii. “A day that could  live in infamy”

Da, Complotul împotriva Americii este titlul unei cărți de Philip Roth. Dar zilele acestea istoria este gata-gata să se transforme în istorie alternativă, precum în romanul său.

Sunt vehiculate mai multe noțiuni. “Complot”. “Insurgență”. Chiar “Lovitură de stat”. America întreagă este un butoi de pulbere. Pentru a controla situația, președintele în funcție Donald Trump a acceptat declararea stării de urgență.

Aceasta va dura până la 24 ianuarie, pentru a cuprinde și ziua de 20, cea în care președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul.

”Astăzi, preşedintele Donald J. Trump a declarat că există o urgenţă în Districtul Columbia şi a ordonat asistenţă federală pentru suplimentarea eforturilor de răspuns ale Districtului în condiţiile de urgenţă rezultate din a 59-a inaugurare prezidenţială, între 11 şi 24 ianuarie”, se arată într-o declaraţie a Casei Albe, postată pe site-ul instituţiei.

Prin această măsură Departamentul de Securitate Internă şi Agenţia federală de gestionare a urgenţelor îşi vor putea coordona activităţile cu autorităţile locale şi federale.

Pentagonul a anunţat deja mobilizarea a 15.000 de membri ai Gărzii Naţionale la Washington pe 20 ianuarie. În această zi a învestirii noului preşedinte al SUA vor fi închise toate clădirile administrative, magazinele şi firmele de catering din apropierea Congresului şi a Casei Albe.

Complot, protest, insurecție

Sunt cuvinte care nu s-au mai folosit în acest context de la Războiul Civil.

Reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor comploturi şi proteste armate de-a dreptul „macabre” care ar putea avea loc în următoarele zile, cu ocazia inaugurării oficiale a noului preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden.

Un astfel de complot ar presupune înconjurarea clădirii Capitoliului SUA de către insurecţionişti şi asasinarea congresmenilor democraţi, precum şi „a câtorva republicani”, informează Huffington Post.

Într-o discuţie privată ţinută luni seara cu congresmeni democraţi, noii şefi ai Poliţiei Capitoliului au precizat că monitorizează în prezent trei comploturi considerate drept „ameninţări serioase” la adresa membrilor Congresului american.

Primul astfel de complot e legat de organizarea unei demonstranţii catalogate drept „cel mai mare protest armat care a avut loc vreodată pe pământ american”.

Un alt protest aflat în atenţia poliţiei urmează a fi organizat în memoria lui Ashli Babbit, femeia de 33 de ani împuşcată în Capitoliu săptămâna trecută.

Complotul împotriva Americii continuă. Cea mai mare îngrijorare e provocată însă de un al treilea protest, la care demonstranţii şi-au propus să creeze un perimetru în jurul Capitoliului, Casei Albe şi Curţii Supreme de Justiţie, cu scopul de a-i bloca – şi chiar ucide – pe membrii democraţi ai Congresului care vor să intre în Capitoliu, astfel încât republicanii să preia controlul guvernului.

Conform Huffington Post, scopul pentru care demonstranţii-insurecţionişti ar înconjura Casa Albă ar fi pentru protejarea lui Donald Trump, în vreme ce motivul înconjurării Curţii Supreme ar fi, pur şi simplu, blocarea activităţii acestei instanţe.

Complotul împotriva Americii. Scenarii de război

Pare un film, ca atîtea de la Hollywood, dar nu este. Între timp, poliţia şi Garda Naţională stau cu glonţ pe ţeavă în aşteptarea protestatarilor care ar putea veni înarmaţi la Washington, scrie Digi24

Democraţii au fost informaţi că Poliţia Capitoliului şi Garda Naţională se pregătesc pentru un scenariu în care zeci de mii de protestatari înarmaţi ar putea sosi la Washington în aceste zile.

În aceste condiţii, atât Poliţia Capitoliului cât şi Garda Naţională au stabilit reguli de angajare a focului, specifice zonelor de război.

Toate aceste scenarii par confirmate și de FBI. Agenția a avertizat, zilele trecute, că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” la Capitoliul SUA și la toate celelalte capitolii din țară.

Protestele „sunt planificate în toate cele 50 de capitale de stat, din 16 ianuarie până cel puțin 20 ianuarie și la Capitoliul SUA, din 17 ianuarie până în 20 ianuarie”, se arată într-un buletin emis de FBI.

Ceremonia de depunere a jurământului

Publicul nu va avea acces la Capitoliu în timpul investirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie, a anunţat Poliţia Capitoliului, scrie DPA.

La puţin timp după depunerea jurământului, pe 20 ianuarie, preşedintele Joe Biden se va alătura predecesorilor săi Barack Obama, Bill Clinton şi George W. Bush pentru a lansa un apel la unitate către o ţară rănită şi divizată, relatează AFP.

„America unită” va fi tema învestirii celui de al 46-lea preşedinte, a anunţat luni comitetul de organizare a ceremoniei, la câteva zile după violenţele de la Capitoliu care au şocat profund ţara.

După ce va fi învestit, Joe Biden se va deplasa la cimitirul naţional Arlington împreună cu foştii preşedinţi Obama, Bush şi Clinton pentru a depune o coroană de flori la monumentul soldatului necunoscut.

Preşedintele la final de mandat Donald Trump a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său. Absenţa sa pe 20 ianuarie „este un lucru bun”, a declarat Joe Biden.

În 1941, la Atacul de la Pearl Harbor, în discursul său, președintele Roosevelt a caracterizat acțiunea armată ca “A day that will  live in infamy – o zi care va trăi sub semnul infamiei”. Opt decenii mai tîrziu nu putem decât să sperăm că 20 ianuarie nu va fi “A day that could  live in infamy”

Citește și

SONDAJ. 56% dintre americani ar vrea ca Trump să plece de la Casa Albă mai repede decât e prevăzut

Exit mobile version