Site icon Editia de Dimineata

Concert excepțional. Participanții, ținuți sub observație, pentru a urmări răspândirea coronavirusului

Imagine DPA, sursa mdr.de

Imagine DPA, sursa mdr.de

Circa 2.000 de persoane au asistat la un concert în orașul german Leipzig, organizat de cercetători, care doresc să studieze care este riscul transmiterii noului coronavirus în cadrul marilor evenimente, la care participă un număr foarte mare de persoane.

Concertul experimental este cu atât mai important, cu cât pandemia de coronavirus a ținut departe publicul de evenimentele culturale și de entertainment.

Cercetători din Halle

Cercetători de la Universitatea germană din orașul Halle au ținut sub observație sâmbătă condițiile în care a fost organizat concertul experimental din Leipzig, în speranța că vor afla mai multe despre riscurile răspândirii virusului la marile evenimente, relatează Deutsche Welle.

Studiul intervine într-un moment în care marile adunări de persoane rămân interzise în Germania, măsură în vigoare cel puțin până în luna noiembrie.

Momentul ales

Majoritatea organizatorilor de concerte și a celor din rândul lucrătorilor din industria de divertisment șomează de câteva luni, de când pandemia a devenit cap de afiș.

Pentru concertul experimental s-a oferit voluntar un interpret german foarte popular, Tim Bendzko. El s-a oferit să susțină trei concerte distincte în cursul zilei, ceea ce ar fi permis testarea diferitelor configurații ale evenimentului.

Condiții de participare

Experimentul a implicat 2.000 de spectatori, majoritatea tineri și în stare bună de sănătate, ceea ce era cel mai important lucru. Condiția a fost ca nimeni să nu se încadreze în vreo grupă de risc în fața noului coronavirus, SARS-CoV-2, care se răspândește de șapte luni și mai bine la nivel planetar.

Proiectul, denumit Restart-19, desfășurat la Leipzig Arena, este supravegheat de cercetători de la Universitatea din Halle, cu acordul Ministerului Științei din Saxonia.

Pe post de cobai

Participanților li s-a cerut să furnizeze un rezultat negativ la un test pentru eventuala depistare a prezenței COVID-19 înaintea concertuui. Totodată, li s-a verificat temperatura corporală la sosirea la fața locului. Unii dintre ei au declarat la final că abia când au sosit la fața locului și-au dat seama că sunt pe post de cobai la acest concert, scrie mdr.de.

Mai mult decât atât, participanții la concert au purtat măști de protecție de tip FFP2 în timpul evenimentului și erau echipați cu dispozitive de localizare și identificare a contactelor, cu dispozitive de colectare a datelor montate pe plafonul sălii în care s-a organizat evenimentul. Fiecare mișcare le era supravegheată.

”Intenția noastră este să studiez contactele pe care participanții le au în timpul concertului, ceea ce nu este încă foarte clar”, a declarat Stefan Moritz, care coordonează proiectul de cercetare.

Dezinfectant special, fluorescent

Participanților le-a mai fost distribuit și un dezinfectant. Dar nu unul obișnuit, ci fluorescent. Unii dintre ei s-au ridicat de pe scaune și au dansat în timpul concertului, scrie mdr.de, care are un întreg dosar de presă despre acest experiment, de la care prezintă și înregistrare video.

”După eveniment, se va putea vedea cu ajutorul lămpilor cu ultraviolete ce suprafețe anume strălucesc mai puternic, ceea ce înseamnă că au fost atinse mai frecvent”, a adăugat Moritz.

Cercetătorii de la Halle au mai urmărit cu această ocazie și mișcarea aerosolilor, adică acele particule minuscule din aer care pot transporta virusul.

Trei scenarii

Pentru fiecare concert, cercetătorii au prezentat trei scenarii. Primul era de a aduna lumea la concert care să semene cu ce era înainte de pandemie, fără nicio măsură impusă de coronavirus.

Al doilea scenariu implica spectatori care respectă măsuri de siguranță, în timp ce cel de-al treilea implica un număr redus de participanți care erau separați unii de ceilalți, la distanțe de 1,5 metri.

Bun. Și care sunt următorii pași, după experimentul de sâmbătă?

Toate datele colectate la acest concert experimental vor fi încorporate într-un model matematic, care ar trebui să îi ajute pe cercetători să evalueze riscurile de răspândire a virusului în cadrul unui concert cu participare numeroasă.

Rezultatele sunt așteptate în această toamnă.

Scopul este clar: să se afle dacă marile concerte sau evenimente cu participare numeroasă ar putea fi reluate, dar în același timp să poată fi și evitate riscurile de infectare la scară largă.

”Totul este despre ajungerea la o concluzie bazată pe date clare”, a spus Michael Gekle, decanul Facultării de Medicină de la Universitatea din Halle.

Sursa foto: DPA / mdr.de

Exit mobile version