Site icon Editia de Dimineata

Concert Mozart/Ceaikovski la Sala Radio. La pupitrul Orchestrei Radio, dirijorul american John Axelrod

Dirijorul american JOHN AXELROD – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor șef al Orchestrei Simfonice București – se va afla vineri, 3 februarie 2023 (19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un frumos concert Mozart/Ceaikovski.

Acesta a răspuns invitației de a-l înlocui, în ultimul moment, pe dirijorul francez FRÉDÉRIC CHASLIN, care nu poate sosi la București din motive de sănătate.

John Axelrod a absolvit Universitatea Harvard (1988) și a fost pregătit personal de Leonard Bernstein în 1982.

A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg (cu Ilya Musin) – 1996 și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul ca dirijor-asistent pentru producția operei „Parisfal”, la celebrul festival internațional de la Bayreuth.

Evenimentul din 3 februarie de la SALA RADIO se va deschide cu MOZART: Simfonia concertantă în Mi bemol major, pentru vioară, violă și orchestră. Lucrarea va fi interpretată, în ipostază solistică, de doi mari muzicieni români: ALEXANDRU TOMESCU (vioară) – solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România și RĂZVAN POPOVICI (violă) – inițiator și director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Concertul de la Sala Radio aduce în fața publicului și celebra Simfonie nr. 6 – Patetica, ultima creație semnată de CEAIKOVSKI, a cărei premieră absolută a fost dirijată de compozitorul însuși la Sankt Petersburg (1893), cu doar câteva zile înainte de trecerea sa în neființă.

Începând din anul 1996, JOHN AXELROD a dirijat peste 175 de orchestre, 35 de opere și 60 de premiere mondiale. Și-a construit astfel un profil ca unul dintre cei mai importanți dirijori ai timpului nostru, activitatea sa însemnând colaborări cu orchestre și companii de operă din întreaga lume. În 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards, pentru contribuțiile și interpretările sale remarcabile.

În 2014, John Axelrod a fost ales director artistic și muzical al Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla (ROSS). Printre celelalte poziții pe care le-a ocupat se numără cea de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Milano (LaVerdi), director muzical al Orchestre National des Pays de la Loire, director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice și al Teatrului din Lucerna, dirijor principal al ansamblului Sinfonietta Cracovia ș.a.

Exit mobile version