Un raport îngrijorător a fost dat publicității de revista Nature, și el conține elemente care confirmă ceea ce nu am fi dorit să aflăm: varianta Delta a noului coronavirus este mult mai parșivă decât celelalte. Și cu vreo 60% mai contagioasă decât Alpha, de exemplu. Ce face, pentru a-și duce atacul la bun sfârșit? Ocolește sistemul de apărare imună al organismului.
Delta poate să scape de anticorpii care țintesc anumite părți ale virusului, potrivit acestui nou studiu publicat de Nature.
Rezultatele acestuia furnizează astfel o explicație referitoare la eficiența redusă a vaccinurilor contra variantei Delta, comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului, scrie The New York Times.
Varianta, identificată pentru prima oară în India, ar fi cu circa 60% mai contagioasă decât Alpha, versiunea virusului care a lovit din plin Marea Britanie și o mare parte a Europei la începutul acestui an. Și probabil de două ori mai contagioasă decât coronavirusul originar, potrivit aceluiași studiu.
În România, pentru moment, este dominantă varianta britanică, Alpha, dar există temeri că varianta Delta ar putea deveni dominantă în perioada următoare.
Varianta Delta este acum la originea unor epidemii în rândul populațiilor nevaccinate din țări precum Malaysia, Portugalia, Indonezia și Australia, scrie The New York Times.
Din păcate, Delta este acum varianta dominantă în Statele Unite. Numărul infectărilor în SUA s-a plafonat la nivelul cel mai de jos de la începutul pandemiei, chiar dacă cifrele ar putea fi în creștere, în timp ce spitalizările și decesele legate de COVID-19 au continuat să scadă. Asta se datorează în parte ratei de vaccinare relativ mari: 48% dintre americani sunt complet vaccinați, iar 55% au primit cel puțin o doză de vaccin.
Dar noul studiu scoate la iveală faptul că Delta este mai puțin sensibilă la o doză de vaccin, confirmând cercetările anterioare, care sugerau că varianta indiană ar putea păcăli în parte sistemul imunitar, chiar dacă într-un grad mai redus decât Beta, varianta identificată pentru prima oară în Africa de Sud.
Cercetătorii francezi au testat cât de bine neutralizează variantele Alpha, Beta și Delta anticorpii produși de infecția naturală și de vaccinurile anticoronavirus, precum și o variantă de referință similară cu versiunea originală a virusului. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 103 persoane care fuseseră infectate cu coronavirusul. Studiul a constatat că Delta a fost mult mai puțin sensibilă decât Alpha la probele de la persoanele nevaccinate din acest grup.
O doză de vaccin a ridicat semnificativ gradul de sensibilitate, sugerând faptul că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 tot au nevoie de vaccinare, pentru a se apăra de anumite variante.
Echipa de cercetători a analizat probe de la alte 59 de persoane după ce au primit prima doză și a doua doză de vaccinuri produse de AstraZeneca sau Pfizer/BiNTech.
Proble de sânge de la doar 10% dintre persoanele imunizate cu o doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer/BioNTech au fost capabile să neutralizeze variantele Delta și Beta în experimentele de laborator. Dar o a doua doză de vaccin a crescut procentul la 95%. Nu a fost o diferență majoră între nivelurile de anticorpi produși de cele două vaccinuri, scrie NYT.
„O singură doză de Pfizer sau AstraZeneca a fost fie slabă, fie deloc eficientă împotriva variantelor Beta și Delta”, au concluzionat cercetătorii.
Datele din Israel și din Marea Britanie susțin în general această constatare, deși aceste studii sugerează că o doză de vaccin este încă suficientă pentru a preveni spitalizarea sau moartea cauzată de virus.
Varianta Delta, de asemenea, nu a răspuns la bamlanivimab, anticorpul monoclonal produs de Eli Lilly, potrivit noului studiu. Din fericire, alți trei anticorpi monoclonali testați în studiu și-au păstrat eficacitatea față de variantă.
În aprilie, citând creșterea variantelor rezistente la bamlanivimab, Administrația pentru Alimente și Medicamente a revocat autorizația de utilizare de urgență pentru utilizarea sa ca tratament unic în tratarea pacienților cu Covid-19.