Site icon Editia de Dimineata

Conflict interetnic în România lui 2022, în coasta Bucureștiului. Vă amintiți tragedia de la de Bolintin, din 1991?

Dacă n-ai fi avut acces la rețelele de socializare și posturile de televiziune, miercuri seară ai fi citit, târziu, la închiderea programului, o știre cu un titlu ciudat, la agenția națională de știri Agerpres. Un fel de ”cetățeni, dormiți liniștiți, nu s-a întâmplat nimic”. Știrea avea următorul titlu: ”Prefectul de Giurgiu: Nu e niciun pericol la Bolintin Vale; e un conflict între localnici și un gru de romi. Se protestează pașnic”. Pardon?

Bolintin? Conflict între LOCALNICI și un grup de ROMI? Și nu e niciun pericol?

Nu știu ce amintiri are, dacă le are, prefectul de Giurgiu, despre anul 1991. Dar în acel an în România s-a consemnat o tragedie, fix un conflict interetnic, între LOCALNICI și ROMI, la…Bolintin. În coasta Bucureștiului, adică.

Ce s-a întâmplat acum?

Oficial, conform unui comunicat al IPJ Giurgiu, citat de Agerpres, ”pe 9 ianuarie, ora 20,32, poliţiştii din Bolintin Vale au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat cu privire la faptul că fratele său are un conflict cu mai multe persoane pe o stradă din oraş şi a fost agresat.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde a fost identificat un bărbat, din municipiul Bucureşti, care prezenta urme de agresiune şi care a fost transportat, ulterior, la o unitate sanitară din Capitală, pentru acordarea de îngrijiri medicale şi efectuarea de investigaţii.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, a fost identificat un tânăr, din Bolintin Vale, care, la data de 9 ianuarie, în timp ce se afla pe bulevardul Republicii din oraş, a avut un conflict spontan cu şoferul unui microbuz care se deplasa în zonă, pe care l-a lovit cu o piatră în cap, acesta prăbuşindu-se pe sol.

În cauză este întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală, în care cercetările sunt continuate de poliţişti, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale.

Tânărul a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Giurgiu şi marţi a fost prezentat instanţei, care a dispus arestarea preventivă.

Având în vedere faptul că persoana vătămată a decedat, urmează a se analiza oportunitatea schimbării încadrării juridice, în funcţie de rezultatele necropsiei”.

Așa sună comunicatul IPJ Giurgiu. Sec și rece.

Revolta în direct

Miercuri seară, televiziunile de știri și rețelele de socializare transmiteau în buclă imagini de la Bolintin Vale, unde zeci de localnici protestau. Poliția a instituit în localitate zonă specială de siguranță publică, pentru ca eveninentele să nu escaladeze. Agresorul care a fost arestat este de etine romă, iar loclanicii care au ieșit în stradă se plângeau că de ani de zile sunt terorizați de enticii romi.

Am ajuns să ne dea țiganii ìn cap? Să ne omoare pe stradă?”, se plângeau oamenii din Bolintin Vale.

Am copil la liceu, îi e frică să mai vină acasă de la liceu”, spunea un alt localnic, participant la protest.

 

Prefectul a vorbit cu primarul, Poliția, Jandarmeria și protestatarii

Prefectul judeţului Giurgiu, Aneta Matei, a discutat miercuri seara, la primăria din Bolintin Vale, cu edilul oraşului, cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, dar şi cu reprezentanţii protestatarilor pentru a detensiona situaţia creată în urma decesului unui bărbat agresat în urmă cu câteva zile, scrie Agerpres.

În momentul acesta am stabilit o întâlnire, în sediul primăriei suntem – prefect, subprefect, domnul primar al oraşului Bolintin Vale, reprezentanţii Jandarmeriei şi IPJ Giurgiu şi ai poliţiei locale din Bolintin Vale. Purtăm discuţii cu reprezentanţii protestatarilor şi încercăm să găsim soluţii pentru ce se întâmplă aici„, a declarat Aneta Matei la Digi 24.

Ea a precizat că în oraş s-a produs un conflict între localnici şi un grup de etnici romi, după ce, în urmă cu câteva zile, un cetăţean a fost atacat de câţiva romi cu pietre şi ulterior a decedat. Prefectul a subliniat, însă, că oamenii protestează paşnic şi „nu este niciun pericol în momentul de faţă”.

Pentru cei care protestează şi vor o soluţie imediată în seara asta mesajul meu este să aibă puţină răbdare să discutăm şi apoi fiecare instituţie a statului să ia măsurile care se impun potrivit legii în speţa de faţă. (…) Nu e niciun pericol în momentul de faţă. Sunt forţe de ordine suficiente, dar oamenii nu sunt violenţi. Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt câteva familii de etnici care au venit aici şi care şi-au stabilit locuinţele aici şi nu au documentele în ordine. Domnul primar le explică acum ce demersuri au făcut şi în ce stadiu sunt acele demersuri pe care dumnealui le-a iniţiat pentru rezolvarea acestei situaţii„, a afirmat Aneta Matei.

Amnezici

Răbdare. Și, poate, nițel tutun, până trece și asta și uităm.

Uităm ce s-a întâmplat în 1991, uităm că nu s-a rezolvat, de fapt, nimic, și că butoiul cu pulbere este acolo, la locul lui.

Suntem în 2022. În coasta Capitalei mocnește un conflict interetnic. Care amintește de tragedia din 1991.

Primul conflict sângeros în zonă a avut loc în Bolintin Deal, localitatea învecinată, în noaptea de 6-7 aprilie, 1991, în Duminica Paștelui, când un etnic rom a înjunghiat mortal un student care refuzase să-l ia cu mașina. Criminalul a fost arestat după doar câteva ore, dar, în dimineața următoare au pornit sirenele, numeroși locuitori adunându-se în fața casei victimei, amintește g4media.ro.

Sătenii au început să atace casele romilor seminomazi, sedentarizați de autorități în perioada comunistă.

Au fost incendiate atunci 21 de case, iar alte cinci distruse.

Au fost ocolite casele romilor care erau integrați. Romii ale căror case au fost distruse, au fost nevoiți să părăsească localitatea. În 7 mai 1991, câțiva romi din această categorie încearcă să revină în localitate, mutându-se în casele neincendiate.  Localnicii au ieșit însă și au incendiat și aceste case, forțându-i pe romi să părăsească localitatea.

Ulterior, în 2009, Guvernul român s-a angajat să îi despăgubească financiar pe reclamanții romi.

Evenimente similare au avut loc în anii 90 și în comuna Ogrezeni din aceeși zonă, de unde localnicii romi au fost goniți.

Gelu Duminică:”Pentru ca cele doua comunitati sa convietuiasca in pace, devenind una singura, pe langa interventia fortelor de ordine ar fi trebuit sa intervina autoritatea locala, scoala, bisericile si bineinteles ONG-urile”

Gelu Duminică, sociolog și activist de etnie romă, scrie în pagina sa de Facebook, despre ce s-a întâmplat în 1991 și de atunci încoace. Adică batista pe țambal, de moment, și în rest, nimic.

”In 1991, in Bolintin Vale a a avut loc un conflict interetnic intre romi si romani care s-a soldat chiar si cu pierderea unor vieti omenesti. In plus, zeci de case au fost incendiate si sute de oameni au fost terorizati luni de zile. In ciuda aplanarii conflictului prin interventia fortelor de ordine, butoiul de pulbere a ramas cu fitilul aprins.
Pentru ca cele doua comunitati sa convietuiasca in pace, devenind una singura, pe langa interventia fortelor de ordine ar fi trebuit sa intervina autoritatea locala, scoala, bisericile si bineinteles ONG-urile.
In 2018, sprijinul pe care fundatia noastra l-a oferit scolii din localitate pentru a lucra cu copiii romi altfel decat o facea pana atunci, a fost refuzat (pentru cei interesati pot pune la dispozitie inclusiv scrisoarea prin care am fost anuntati acest lucru). Stiu ca si inaintea noastra, sprijinul oferit de alte ONG-uri rome a fost refuzat si ca autoritatea locala nu a vrut sa lucreze istoric cu organizatiile din domeniu. In cazul nostru, motivul a fost banii multi pe care ii gestiona pe subiect, Primaria Bolintin (si scoala) fiind angrenate in proiecte de cateva milioane de euro taman pentru incluziunea romilor din localitate, prin acces la educatie de calitate dar si pentru dezvoltarea unui numar de 7 afaceri pentru comunitatea dezavantajata de romi din localitate. Si bineinteles, prezenta noastra in localitate i-ar fi incurcat….
Acum, rata de abandon scolar in randul comunitatii de elevi romi in 2018-2019 era de peste 40% si sunt sigur ca pandemia nu a rezolvat problema, ba chiar din contra. Despre afacerile care trebuiau facute pentru a asigura locuri de munca, [pentru care s-a alocat un buget de 7,5 milioane lei, gurile rele spun ca a participat toata lumea insa fondurile au ajuns unde trebuie. Stiu aproape sigur ca ambele proiecte sunt super-verificate de organele de control, existand suspiciuni serioase de frauda. pe langa aceste proiecte, in ultimii 30 ani, autoritatea locala a gestionat numeroase alte proiecte.
sigur ca imi este rusine de ceea ce se intampla la Bolintin. Ca rom, ca roman, ca activist civic, ca om. Din pacate, doar pe termen foarte scurt, si doar in momente de criza, solutia este reprezentata de interventia fortelor de ordine. In rest, dezvoltarea reala trebuie sa fie prezenta” – Gelu Duminică

sursa foto: stiri.fun

Exit mobile version