Site icon Editia de Dimineata

Conspiraționiștii au o nouă țintă: prognoza meteo

O opoziție furtunoasă se dezvoltă împotriva științei meteorologiei și a celor care o prezintă. Iarna aceasta, mulți americani „au stat lipiți de televizor” pentru cele mai recente noutăți prezentate de meteorologii care explică minuțios cum vremea nefavorabilă este exacerbată de schimbările climatice.

Din păcate, s-a constituit o opoziție vocală împotriva meteorologilor de la TV și a științei meteorologiei.

Conspirațiile despre manipularea vremii există de zeci de ani. Una dintre cele mai longevive a fost teoria dârelor chimice lăsate de avioane. Aceasta susține că guvernul SUA manipulează vremea din motive infame prin eliberarea de substanțe chimice în atmosferă cu ajutorul aeronavelor.

Conspiraționiștii dârelor chimice confundă adesea urmele de vapori de apă expulzați de avioanele care zboară pe deasupra noastră cu substanțe chimice, scrie codastory.

Evenimentele meteorologice nefavorabile, cum ar fi cel mai recent uragan catastrofal, valul de caniculă sau furtuna de zăpadă, alimentează conspiraționiștii.

„Meteorologii sunt cei mai vizibili oameni de știință în viața noastră zilnică. Sunt la televizor în fiecare zi, iar previziunile lor sunt omniprezente ori de câte ori accesați mediul online. Această vizibilitate îi face să fie o țintă ușoară pentru cineva care vrea să-și descarce furia”, a spus Dennis Mersereau, jurnalist meteo din Reidsville, Carolina de Nord.

Și deoarece negarea schimbărilor climatice a fost legată de alte forme de extremism online, meteorologii au un rol unic în a aduce o credibilitate familiară pentru un public local, cu scopul combaterii dezinformării.

„Odată ce ajungi să crezi că până și natura însăși este sub controlul unui grup secret care lucrează din umbră, devine mai ușor să vezi cum cineva se afundă în lucrurile cu adevărat periculoase”, a adăugat Mersereau.

Sursa foto: TEONA TSINTSADZE/CREATIVE COMMONS/JENSOB/codastory.com

Exit mobile version