Site icon Editia de Dimineata

Sub foaierul teatrului din Constanța s-a găsit o parte din cetatea Tomis

Arheologii constănțeni au descoperit, sub foaierul Teatrului de stat Constanța, părți din zidul cetății antice Tomis. Specialiștii au decis conservarea vestigiilor și punerea lor în valoare pentru a fi admirate de către spectatorii care vin la teatru.

Teatrul de Stat Constanța Fantasio este în șantier – se fac lucrări de eficientizare energetică și de consolidare. În urmă cu câteva zile, arheologii au descoperit că, în 1927, când a fost ridicat teatrul, constructorii au turnat fundația peste o parte din zidul cetății antice Tomis.

„Au preferat să stea cu zidul fundației teatrului pe blocul antic, care este gigantic. Sunt blocuri foarte mari care sunt destul de rezistente, adică teatrul nu a avut foarte mult de suferit”, explică arheologul șef Constantin Băjenaru.

Primăria Constanța, în acord cu arheologii și proiectanții, a decis conservarea vestigiilor și punerea lor în valoare, spre bucuria directorului Teatrului de Stat Constanta, Erwin Șimșensohn. Vestigiile vor fi conservate pe poziția pe care au fost găsite. Soluția tehnică va fi o podea transparentă prin care cei care vin la teatru pot admira și aceste vestigii.

Acum, proiectul de consolidare al teatrului va fi modificat, iar constructorii vor continua lucrările cu mare grijă respectând indicațiile arheologilor și proiectanților.

Foto: Europa FM

Exit mobile version