Site icon Editia de Dimineata

„Cooperare bilaterală obișnuită”: China trimite armament Serbiei

China a confirmat trimiterea în Serbia a sistemelor sale sofisticate de apărare aeriană. Este vorba de rachete sol-aer HQ22, transportate de șase avioane chineze, care au aterizat sâmbăta aceasta la Belgrad, după ce au survolat cerul Turciei și al Bulgariei, două țări NATO, scrie Euronews.

O „cooperare bilaterală obișnuită”, care nu ar avea „nimic de-a face cu situația actuală din Ucraina”, potrivit Beijingului. Totuși, colaborarea în domeniul militar dintre Serbia și China creează multe îngrijorări în Europa, unde poziția diplomatică a Belgradului este atent monitorizată.

Oficial, Serbia este încă candidată la aderarea în Uniunea Europeană, dar relațiile strânse ale președintelui Aleksandr Vučić cu Vladimir Putin, Xi Jinping și Viktor Orban ridică semne de întrebare în cancelariile europene.

Mai mult, Belgradul a fost, de asemenea, una dintre puținele capitale europene care nu s-a distanțat de Moscova, după izbucnirea războiului din Ucraina. De fapt, Serbia nu a aplicat sancțiuni Rusiei și săptămâni îndelungate a fost singura țară care a permis sosirea și plecarea zborurilor către și dinspre orașele Rusiei.

Exit mobile version