Site icon Editia de Dimineata

În Coreea de Sud, o toaletă transformă excrementele în energie și monedă digitală (VIDEO)

Folosirea unei toalete vă poate plăti cafeaua sau vă poate cumpăra banane, la o universitate din Coreea de Sud, unde deșeurile umane sunt folosite pentru a ajuta la alimentarea cu energie a clădirii. Cho Jae-weon, profesor de inginerie urbană și de mediu la Institutul Național de Știință și Tehnologie Ulsan, a proiectat o toaletă ecologică legată la un laborator, care folosește excrementele pentru a produce biogaz și gunoi de grajd.

Toaleta BeeVi folosește o pompă cu vid pentru a trimite fecale într-un rezervor subteran, reducând consumul de apă. Acolo, microorganismele descompun deșeurile în metan, care devine o sursă de energie pentru clădire, alimentând o sobă de gaz, un cazan cu apă caldă și o celulă de combustibil cu oxid solid.

 

O persoană obișnuită elimină aproximativ 500 g de deșeuri biologice pe zi, care pot fi transformate în 50 de litri de gaz metan. Acest gaz poate genera 0,5kWh de energie electrică sau poate fi folosit pentru a conduce o mașină pentru aproximativ 1,2 km.

Cho a conceput o monedă virtuală numită Ggool („miere” în coreeană). Fiecare persoană care folosește toaleta ecologică câștigă 10 Ggool pe zi. Studenții pot folosi moneda pentru a cumpăra bunuri în campus, de la cafea proaspăt preparată până la tăieței instanți, fructe și cărți. Ei pot ridica produsele pe care le doresc de la un magazin și pot scana un cod QR pentru a plăti cu Ggool.

Foto, video: Reuters

Exit mobile version