Site icon Editia de Dimineata

Coronavirus: SUA autorizează a treia doză de vaccin pentru cei care suferă de boli autoimune

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat joi a treia doză de vaccin anti-COVID-19 şi Moderna pentru persoanele care suferă de boli autoimune, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.

Este vorba, potrivit FDA, de „un mic grup” de persoane format din cei care au suferit un transplant de organe sau cei diagnosticaţi cu o boală autoimună.

FDA a dat undă verde autorizării în regim de urgenţă a celor două vaccinuri, care oficial nu au fost aprobate dar care sunt utilizate din decembrie 2020, pentru administrarea celei de-a treia doze.

„După o revizuire exhaustivă a datelor disponibile, FDA a determinat că acest grup mic şi vulnerabil de persoane poate beneficia de a treia doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech sau Moderna”, a declarat responsabila FDA, Janet Woodcock.

Ea a citat în acest sens noul val al pandemiei care afectează SUA şi „riscul ridicat al contractării unei boli grave” de către aceste persoane, având în vedere capacitatea lor redusă de a combate infecţiile.

Pentru restul persoanelor aflate în afara acestui grup şi care au fost vaccinate cu schema completă, FDA a precizat că „sunt protejate adecvat şi nu au nevoie în acest moment de o doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19”.

SUA se alătură asftel altor ţări europene şi Israelului care au anunţat că în următoarele săptămâni vor începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin persoanelor care fac parte din categoriile de risc.

Potrivit datelor oficiale ale Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), aproximativ 59,2 % dintre americani au primit cel puţin o doză de vaccin, iar 50,2 % sunt vaccinaţi cu schema completă.

Până în prezent, în SUA au murit de COVID-19 619.093 de persoane, iar alte 36 de milioane s-au contagiat cu noul coronavirus, potrivit unui bilanţ independent realizat de Universitatea Johns Hopkins.

Exit mobile version