Site icon Editia de Dimineata

Coșmar la Beirut. Explozii uriașe au distrus portul, ucis zeci de oameni, rănit alte mii și produs enorme pagube materiale

”E ca la Hiroshima”, a spus, zguduindu-se de plâns, guvernatorul capitalei libaneze Beirut, după producerea a două explozii în zona portuară. Unda de șoc a fost similară cu cea a unui seism de 4,5 grade pe scara Richter, fiind resimțită chiar și la Nicosia, în Cipru.

Morți, răniți, pagube materiale imense

La ora redactării acestui articol, numărul victimelor varia de la un moment la altul: cel puțin 50 de morți, 3.000 de răniți și pagube materiale enorme, care sunt în curs de evaluare.

Orașul este ca după un cutremur puternic, cu clădiri grav avariate. Spitalele, copleșite deja de criza provocată de noul coronavirus, primesc doar răniții grav, iar Crucea Roșie face apel la populație să vină să doneze sânge, de care este nevoie disperată.

Pentru o țară transformată din Elveția Orientului în simbolul falimentului, dependentă de transportul marin, și, deci, de porturi (din varii motive geo-politice), Libanul este acum îngenunchiat.

Oraș sinistrat. E necesară declararea stării de urgență

Ziua de 5 august a fost declarată zi de doliu național, iar orașul a fost declarat sinistrat.

Printre răniți se numără mai mulți angajați ai unor misiuni diplomatice ale mai multor țări, precum Rusia, Belgia, Germania și Kazahstan.

Premierul libanez Hassan Diab a confirmat că un depozit a explodat în port și a subliniat că trebuie așteptate concluziile anchetei.

Ambasada României, avariată

Chiar și sediul Ambasadei României la Beirut, aflat la 8,2 kilometri distanță de locul deflagrației, a avut de suferit diverse avarii, după cum a declarat la Digi 24 ambasadorul României în Liban, Victor Mircea.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis pe Twitter condoleanțe autorităților libaneze, exprimând regretul pentru cele petrecute în această țară.

Ambasda SUA din Beirut face apel la cetățenii americani din oraș să poarte măști de protecție, din cauza fumului toxic degajat în urma incendiilor imense provocate de explozii.

Sute de oameni sunt răniți, au membre fracturate sau sunt acoperiți de fragmente de cioburi și sticlă, iar alte zeci, cel puțin au murit. Beirut arată acum ca un oraș după război.

Copii rătăciți de familie, răniți, în pericol

Organizația de ajutor pentru copii „Save the Children” avertizează că în condițiile haosului din Beirut, mai mulți copii rătăciți de familiile lor ar putea să fie răniți și în pericol după ce explozia „a pulverizat străzi întregi”.

„Suntem șocați și devastați de explozia de azi. Bilanțul deceselor ar putea să nu fie cunoscut timp de multe zile, dar ceea ce știm într-un dezastru ca acesta este că mulți copii pot fi răniți, șocați și rătăciți de părinții lor”, a spus Jad Sakr, directorul organizației din Liban. „Este vital ca cei mici și familiile lor să aibă acces la serviciile de urgență de care au nevoie, inclusiv de îngrijiri medicale și de protecție emoțională și fizică”, a adăugat el.

Reprezentanții organizației spun, de asemenea, că spitalele sunt „complet copleșite” și că supraaglomerarea face ca un număr mare de oameni să nu poată fi îngrijiți.

Ajutor de unde nu te-ai aștepta

Mai multe state și-au oferit ajutorul pentru Liban în aceste clipe, printre care Franța și Marea Britanie, dar unul anume atrage atenția: Israelul.

Oficiali israelieni au făcut apel la Liban prin intermediul unor mediatori internaționali (după cum scrie ynetnews.com), oferind Guvernului libanez asistență umanitară medicală.

În plus, președintele israelian Reuven Rivlin a scris pe contul său de Twitter că împărtășește durerea poporului libanez și oferă ajutorul sincer în aceste vremuri dificile, cu referire la ajutorul umanitar pe care Israelul îl oferă libanezilor.

Alte țări care au oferit ajutor sunt Qatar, Iran și Statele Unite.

Coincidență

Exploziile s-au produs în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005, relatează BBC.

În jur de 10 pompieri libanezi din Beirut au fost dați dispăruți în urma exploziei care a zguduit orașul marți, a anunțat guvernatorul orașului, Marwan Abboud. El a adăugat că scenele din oraș îi amintesc de exploziile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

Întrebat de reporteri dacă focul a fost sursa exploziei, guvernatorul a răspuns: „Nu știm. A fost un incendiu, apoi pompierii au venit să îl stingă. Apoi a avut loc explozia și pompierii nu mai sunt de găsit. Îi căutăm în aceste momente.

Totul îmi aduce aminte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroshima și Nagasaki. În viața mea nu am văzut distrugere la această scară”.

Exit mobile version