Site icon Editia de Dimineata

COȘMAR. Să te răpească Hamas, să te ucidă ai tăi

În popor, i se spune simplu, ”soartă”. Sau, ceva mai elaborat: ”ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”. Cum ar veni,  destinul nu poate fi fentat, când e să mori, mori, indiferent unde și în cum. Totuși, tragediile se scriu dincolo de aceste cuvinte seci, cu detalii care îți fac inima praf. Una dintre ele s-a petrecut vineri, când armata israeliană a fost nevoită să recunoască faptul că este autoarea unei triple crime, un coșmar.

O eroare care a dus la uciderea a trei ostatici israelieni de către militarii israelieni, în Fâșia Gaza!

Armata israeliană a anunţat vineri că soldaţi care acţionează în Fâşia Gaza au ucis trei ostatici israelieni „identificaţi din eroare” drept o „ameninţare”, relatează AFP, dpa şi Reuters.

„În timpul luptelor din Choujaiya (nord), armata a identificat în mod eronat trei ostatici israelieni ca fiind o ameninţare. Drept urmare, soldaţii au deschis focul în direcţia lor şi au fost ucişi”, a declarat pentru televiziune purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Victimele sunt Yotam Haim şi Samer al-Talalka, ambii răpiţi din kibbutz-ul Nir Am în timpul atacului sângeros lansat la 7 octombrie de Hamas în sudul Israelului, se arată într-un comunicat al armatei. Familia celui de-al treilea ostatic ucis nu a vrut ca identitatea acestuia să fie făcută publică. Cadavrele au fost repatriate în Israel.

Armata israeliană a subliniat că cei trei au murit „într-o zonă de luptă activă” în care soldaţii săi duc „o luptă continuă de câteva zile” împotriva luptătorilor Hamas şi a transmis „regrete profunde” familiilor victimelor, precizând că „misiunea militarilor este să-i localizeze pe cei dispăruţi şi să-i aducă acasă pe ostatici”.

Moartea a trei ostatici israelieni împuşcaţi de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza este o „greşeală tragică” şi o ştire „sfâşietoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Nu cred că este posibil să tragem concluzii mai ample din acest eveniment special şi despre ceea ce spune el despre capacitatea (forţelor armate israeliene”) de a fi mai chirurgicale şi mai precise” în acţiunile lor, a adăugat John Kirby.

Anterior, forţele speciale israeliene au anunțat că au recuperat cadavrul ostaticului Elya Toledano, în vârstă de 28 de ani şi care a fost ţinut în Fâşia Gaza de Hamas de la atacul din 7 octombrie în sudul Israelului.

Potrivit armatei, o „procedură de identificare” a fost efectuată de medici legişti, rabini militari şi experţi criminalişti.

Toledano a fost răpit de Hamas de la un festival de muzică în aer liber care s-a transformat într-un masacru, a relatat presa israeliană.

Familiile ostaticilor au indicat în ultimele săptămâni că nu ştiau nimic despre soarta lui Elya Toledano, dacă el mai este sau nu în viaţă, aminteşte AFP.

Tot vineri, cadavrele a doi soldaţi israelieni au fost recuperate în timpul unei operaţiuni în Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană.

„În timpul unei operaţiuni în Gaza, cadavrele ostaticilor Nik Beizer (19 ani) şi Ron Sherman (19 ani) au fost recuperate de soldaţii israelieni şi trimise în Israel”, a informat armata.

Armata israeliană recuperase în total opt cadavre, înainte de operațiunea de coșmar în care a ucis trei ostatici şi estimase că 132 de ostatici, vii sau morţi, se află încă în Gaza.

În acelaşi timp, armata a anunţat vineri moartea unui soldat cu o zi înainte în lupte în Gaza, al 117-lea de la începutul ofensivei sale terestre pe 27 octombrie.

Familiile ostaticilor s-au declarat „şocate” săptămâna aceasta după anunţul directorului Mossad – serviciul israelian de informaţii externe – în legătură cu refuzul de a purta noi negocieri pentru eliberarea lor şi au cerut explicaţii autorităţilor.

UPDATE

Sute de persoane au ieşit în stradă în Tel Aviv pentru a protesta împotriva uciderii accidentale a trei ostatici,  de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza, informează dpa, citând reportajele din media locale.

Imaginile difuzate de televiziunea israeliană au arătat mulţimi mari care se adunau în centrul metropolei de coastă, blocând o stradă principală. Ei au cerut guvernului să ia măsuri pentru a asigura eliberarea imediată a ostaticilor din Fâşia Gaza.

Purtând pancarte, bannere şi afişe cu numele şi fotografiile multor alţi ostatici, demonstranţii s-au deplasat în direcţia sediului armatei israeliene.

După cum a raportat site-ul de ştiri ynet, protestatarii au turnat vopsea roşie pe stradă.

„Timpul lor se scurge! Aduceţi-i acasă acum”, au scandat participanţii la protest.

Ei au criticat guvernul premierului Benjamin Netanyahu pentru că nu face suficient pentru a elibera ostaticii.

O nouă înţelegere privind eliberarea de ostatici, precum cea încheiată la sfârşitul lunii noiembrie, ar fi împiedicat incidente precum cel care a avut loc vineri, în Gaza, au spus protestatarii.

Exit mobile version