Site icon Editia de Dimineata

Covid-19, boala de care ai scăpat doar după ce mori

Cu o ferocitate de pitbull boala asta sare le beregată, atârnă și pendulează, și refuză să îți mai dea drumul. Este perversă, îți lasă portițe de scăpare, îți arată soarele, pentru ca mai apoi să te îmbrâncească în genuni abisale. L-a citit cu siguranță pe Dostoievski și concentrează nebănuite energii în jurul ei. Fie că este vorba, deopotrivă de inteligență sau de prostie.

Cam asta v-ar putea spune despre Covid-19 un obișnuit al literelor.

Un om de știință va constata că acest virus nu știe decât un lucru: să se înmulțescă. Toate celelalte sunt consecințele firești ale acestui lucru.

Un amplu studiu britanic vine să ne arate încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de serioasă este problema. De fapt, nu este nici măcar un studiu. Este o statistică. Niște coloane de cifre intrepretate.

Ei bine, cifrele astea ne spun că aproape o treime dintre pacienții care s-au vindecat de Covid-19 după o formă mai gravă a bolii se întorc  în spital în următoarele 5 luni. 29,4%, dacă vreți să fim preciși.

Dintre 47.780 de persoane care au fost externate în primul val, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit.

O persoană din opt moare, scrie The Telegraph.

Boli de inimă, de ficat, diabet, rinichi, dezechilibre tot mai mari … greu de stăpânit și de controlat.

Boala de care ai scăpat doar după ce mori. Efecte devastatoare pe termen lung

Universitatea Leicester și Oficiul Național pentru Statistică din Marea Britanie au descoperit că sechelele pe termen lung ale Covid-19 sunt devastatoare.

După numărul de participanți – aproape 50.000 – acesta este cel mai mare studiu în rândul persoanelor externate din spital.

”Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc și mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternați, este vorba de mulți oameni. Cifrele sunt foarte mari”, a spune Kamlesh Khunti, unul dintre autorii studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare la Universitatea Leicester.

Studiul a arătat că cei care supraviețuiesc COVID-19 sunt de aproape trei ori și jumătate mai predispuși să reajungă în spital, și să moară, în următoarele 140 de zile, decât alte persoane externate.

”Nu știm dacă este din cauză că Covid-19 distruge celule beta care produc insulină și faci diabet de tip unu, sau pentru că produce rezistență la insulină și faci tipul doi, dar observăm aceste surprinzătoare diagnostice de diabet”, a adăugat el.

Citește și:

Premieră mondială românească. Testele PCR pentru depistarea COVID-19 pot să își micșoreze durata de detectare

Exit mobile version