Site icon Editia de Dimineata

Crăciun sau Revelion la munte? 12 sfaturi despre cum să nu iei țeapă

Dacă în acest moment încă ești în căutarea locului perfect pentru a-ți petrece vacanța de Crăciun sau de Revelion, avem o veste proastă pentru tine: ești în grupa de risc.

Au apărut deja pe unele site-uri anunțuri cu vacanțe fabuloase și este posibil să iei țeapă. Unde cererea este mare, apar și ofertele înșelătoare.

Cine a vrut să își facă rezervare până acum, și-a făcut. Știu că pandemia a dat multe peste cap, dar faptul că acum găsești puține propuneri nu trebuie să te facă să-ți pierzi capul și să mergi pe prima ofertă care îți face cu ochiul.

12 sfaturi. Cum să nu iei țeapă de Crăciun sau Revelion

Noi îți dăm câteva ponturi. Unele dintre ele de bun simț, altele din observarea atentă a pieței.

  1. Dacă oferta este prea bună să fie adevărată, așa e. Nu este adevărată!
  2. Atenție unde găsești anunțurile. Tot respectul pentru anunțurile de pe OLX, Publi24 sau LaJumate, dar acolo apar de obicei acest gen de anunțuri. În aceeași categorie intră și Facebook.
  3. Verifică dacă omul a vândut și în alte ocazii. Că doar nu e deschis doar de Crăciun și Revelion. Verifică data anunțului. Dacă e prea recent, ar putea să fie o problemă.
  4. Încearcă să folosești site-uri specializate. Cele străine (Booking.com, de exemplu) dar și unele autohtone (TuristInfo, Travelminit, carta) oferă siguranță. Acolo vânzătorii de servicii turistice sunt verificați.
  5. Dacă găsești un anunț pe un site, cu siguranță acel anunț va trebui să apară în mai multe locuri. Apariția într-un singur loc ar trebui să-ți trezească suspiciuni.
  6. Dacă vei contacta direct proprietarul, încearcă să pui cât mai multe întrebări. Solicită-i un act (poate dublat de o ședință video, pentru a te asigura că nu e vreun CI pescuit de pe net)
  7. Cere adresa completă. Intră pe Google Street View, verifică adresa. Intră pe Google Maps vezi dacă are vreun pointer de business. Întreabă de contul de facebook/Insta.
  8. Dă pur și simplu o căutare simplă cu denumirea unității turistice. Poate că este momentul să afli lucruri despre proprietarul/apartamentul/pensiunea/hotelul respectiv. Vrei servicii de calitate, nu?
  9. Solicită fotografii. Un proprietar „adevărat” ar trebui totdeauna să aibe rezerve la cele puse pe site. Cu ocazia asta te asiguri că pozele nu sunt măsluite.
  10. Ți se solicită avans? Nici o problemă. Și proprietarul trebuie să aibă siguranța că nu ține camera rezervată degeaba. Există transfer bancar, atât pentru 100 cât și pentru 1.000 de lei sau mai mult. Un număr de telefon poate să fie pe vreo cartelă. Un cont bancar e altceva. În nici un caz nu încerca varianta “îi dau niște bani cash unui băiat”.
  11. Și încă un pont legat de bani. O sumă totală mult prea mică, dar un avans mult prea generos (peste 50%) ar trebui, cu siguranță să-ți dea de gândit.
  12. Mergi pe recomandare. Dacă cineva a mai fost acolo, locul există. Dacă ai încredere în sursă e ok. Prietenul unui prieten nu este o sursă.
Exit mobile version