Site icon Editia de Dimineata

Credite garantate de stat pentru tinerii din învățământul superior

Tinerii cu vârsta de până în 31 de ani, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de Ministerul Educaţiei pot accesa, până la finalul anului credite garantate de stat de până la 50.000 de lei.

Ei vor avea la dispoziţie 10 ani ca să restituie banii. Sumele pot fi folosite la plata chiriei, a taxelor de studii sau chiar la achitarea avansului pentru o locuinţă. Deşi dobânda aferentă programului este IRCC plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0,2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei de 0,4% anual, aceste costuri sunt suportate integral din bugetul de stat.

Credite gratis

Cel mai mare avantaj este că aceste credite au dobânzi zero. Deci, sunt credite gratis, pe care statul le oferă pe toată perioada valabilităţii creditului, adică până la maxim 10 ani, potrivit Radio România Actualități.

Studentul, în primii cinci ani, cât are perioada de graţie, plăteşte zero principal, zero dobândă şi după 5 ani, în momentul în care se va angaja după terminarea studiilor va plăti doar principalul.

Banii pot fi utilizaţi, printre altele, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau studii de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti sau a chiriei în limita a 300 de euro lunar, dar şi pentru anumite servicii medicale sau chiar pentru plata unui avans în vederea achiziţiei unei locuinţe.

Împrumutul poate fi acordat o singură dată, sub forma unui credit, cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare. Dacă beneficiarul nu este angajat, pentru acordarea creditului este necesară prezentarea a cel puţin a unui codebitor.

 

Exit mobile version