25 aprilie 2024, 2:58

Premieră: creierul uman, conectat fără fir la computer

Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să conecteze fără fir creierul uman la un calculator. Primele comenzi au fost demonstrate într-un experiment pentru persoanele cu paralizie. Sistemul este capabil să transmită semnale cerebrale la nivel de neuron și cu o fidelitate deplină în bandă largă, au explicat cercetătorii de la Universitatea Brown din SUA.

Un studiu clinic al tehnologiei BrainGate a implicat un mic transmițător care se conectează la cortexul motor al creierului unei persoane. Participanții cu paralizie au folosit sistemul pentru a controla o tabletă. Ei au reușit să tasteze și au avut precizie la efectuarea click-urilor asemănătoare cu cele din cadrul experimentelor de conectare neuronală cu fir. Semnalele sunt înregistrate și transmise cu o fidelitate similară, ceea ce înseamnă că se pot folosi aceiași algoritmi de decodare folosiți la echipamentele cu fir.

Este cel mai recent avans în domeniul tehnologiilor de interfață neuronală, care a atras persoane precum Elon Musk și companii precum Facebook. Musk a dezvăluit recent că Neuralink a testat deja un cip wireless pe creierul unei maimuțe, care-i permite să joace jocuri video.

Cei doi participanți la ultimul experiment, în vârstă de 35 și 63 de ani, sunt paralizați prin leziuni ale măduvei spinării. Aceștia au putut utiliza sistemul wireless în mod continuu timp de până la 24 de ore în timp ce erau acasă. Ușurința relativă de utilizare a însemnat că îngrijitorii instruiți au reușit să stabilească conexiunile wireless, ceea ce înseamnă că studiul ar putea continua pe timpul pandemiei. Rezultatele experimentului au fost publicate într-o revistă științifică.

Foto: IEEE Transactions on Biomedical Engineering


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol