23 aprilie 2024, 9:48

De ce creierul tău URĂȘTE prezentările PowerPoint

Nu-i așa că prezentările Power Point sunt plictisitoare? Ei bine, și oamenilor de știință li s-au părut la fel, dar, curioși, au încercat să înțeleagă de ce. Și au ajuns la o explicație.

Aproape toate prezentările (PowerPoint sau de altă natură) implică o persoană care vorbește în timp ce afișează slide-uri pline de cuvinte.

Ideea este că respectivele cuvinte de pe ecran susțin ceea ce se spune verbal, sporind astfel atât înțelegerea, cât și reținerea, scrie Inc.com.

Apare astfel un fenomen de “dublare”, lesne de “înghițit” în prima fază, și mai ales dacă pur și simplu se citește ce e pe ecran, plictisitor mai tîrziu, când capacitatea de atenție scade și cu atât mai mult cu cât prezentatorul se îndepărtează de proiecție.

Un circuit complex care se împarte în câteva fire

Așa se naște o problemă: prezentările scad gradul de înțelegere și de reținere, deoarece creierul uman nu se pricepe deloc la nicio activitate multitasking care implică utilizarea aceleiași părți a creierului.

”Regiunile lingvistice [ale creierului] procesează sunetele, cuvintele, sensul propozițiilor. Imaginați-vă un circuit în care aveți mai multe intrări și mai multe ieșiri, dar care împart aceleași fire”, a explicat psihologul Marc Coutanche de la Universitatea din Pittsburgh pentru Popular Mechanics.

Cu alte cuvinte, atunci când creierul dumneavoastră aude unele cuvinte, dar vede cuvinte chiar ușor diferite, fie intră în scurtcircuit pur și simplu (caz în care mintea fuge la altceva), fie trece de la un set de cuvinte la altul, preluându-le într-un mod confuz și deformat.

Acesta este motivul pentru care aproape toate prezentările PowerPoint sunt plictisitoare și ușor de uitat.

Multitasking

Și totuși creierul este multitasking, cu condiția ca “firele” să nu fie împărțite în sarcini asemănătoare. Sau să vizeze porțiuni diferite ale creierului.

Cu toate acestea, creierul vostru poate face mai multe sarcini atunci când multitasking-ul solicită diferite părți ale creierului. Acesta este motivul pentru care puteți conduce o mașină în siguranță în timp ce ascultați un podcast.

 

Un nmăr mare de antreprenori de mare succes, cum ar fi Jeff Bezos și Elon Musk, au concluzionat intuitiv ceea ce știința a sugerat între timp, știindu-se că nu mai sunt dispuși să suporte prezentări în PowerPoint.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol