Site icon Editia de Dimineata

Creierul taților se micșorează după apariția copilului

Creierul taților aflați la prima căsătorie se micșorează cu până la 2% după nașterea copilului, potrivit unui studiu.

Multe femei se confruntă cu dificultăți cognitive în timpul sarcinii și după naștere. Acum, un nou studiu sugerează că și bărbații pot experimenta schimbări cerebrale după nașterea primului lor copil, scrie Daily Mail.

Să fie bine, ca să nu fie rău

Cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid au descoperit că tații aflați la prima căsătorie pierd un procent sau două din volumul cortical după nașterea copilului lor.

În timp ce motivul pentru acest lucru rămâne neclar, cercetătorii sugerează că această schimbare ar putea face ca taților să le fie mai ușor să se conecteze cu copilul lor.

Creierul femeilor

Studii anterioare au arătat că maternitatea poate schimba structura creierului femeilor.

În special, femeile pot suferi modificări în rețelele lor subcorticale limbice – partea creierului asociată cu hormonii de sarcină.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au reușit să ajungă la un consens sau să spună dacă paternitatea are, de asemenea, un efect asupra creierului taților.

“Studierea taților oferă o oportunitate unică de a explora modul în care experiența parentală poate modela creierul uman atunci când sarcina nu este experimentată direct”, spun cercetătorii, conduși de Magdalena Martinez-Garcia, în studiul lor, publicat în Cerebral Cortex.

Cu creierul la RMN

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a evalua creierul a 40 de tați heterosexuali aflați pentru prima dată în această situație.

Jumătate dintre tați erau stabiliți în Spania și au participat la scanări ale creierului înainte de sarcinile partenerelor lor și apoi din nou la câteva luni după naștere.

Cealaltă jumătate erau stabiliți în SUA și au participat la scanări ale creierului în timpul etapelor de la jumătatea până la sfârșitul sarcinii partenerelor lor și apoi din nou la șapte-opt luni după naștere.

Între timp, 17 bărbați fără copii din Spania și-au scanat, de asemenea, creierul ca grup de control.

Cu ajutorul scanărilor, cercetătorii au măsurat volumul, grosimea și proprietățile structurale ale creierului bărbaților.

Rezultatele au arătat că bărbații nu au suferit modificări ale rețelelor subcorticale limbice, la fel ca femeile.

Cu toate acestea, ei au prezentat semne de modificări cerebrale în materia cenușie corticală – zona creierului implicată în înțelegerea socială.

De asemenea, aceștia au prezentat reduceri ale volumului sistemului lor vizual.

În loc de concluzie (de bine)

“Aceste constatări pot sugera un rol unic al sistemului vizual în a-i ajuta pe tați să își recunoască copiii și să răspundă în consecință, ipoteză care urmează să fie confirmată de studii viitoare”, au declarat cercetătorii.

“Înțelegerea modului în care schimbările structurale asociate cu paternitatea se traduc în rezultatele parentale este un subiect în mare parte neexplorat, oferind căi interesante pentru cercetări viitoare”.

Exit mobile version