Site icon Editia de Dimineata

Creşte capacitatea de testare pentru identificarea infectării cu SARS-CoV-2

Capacitatea de testare pentru identificarea infectării cu SARS-CoV-2 va crește, iar până la finalul săptămânii viitoare ar urma să fie realizate zilnic peste 100.000 de teste – a declarat în deschiderea ședinței de guvern ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

El a explicat că peste 2.300 de medicii de familie au deja contractele cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate și au început să testeze în cabinetele proprii. Creșterea numărului de teste va duce implicit la depistarea mai multor persoane infectate, a mai spus ministrul.

Numărul persoanelor infectate şi confirmate cu coronavirus va creşte în următoarea perioadă, pentru că vor fi făcute şi mai multe teste.

În plus, în următoarele zile vor deveni funcţionale cele mai multe centre ambulatorii de evaluare a pacienţilor.

Ministrul Alexandru Rafila a anunţat şi că în scurt timp va fi disponibilă medicaţia antivirală inovativă.

”Sper să putem să semnăm primul contract chiar în aceste zile, și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit. În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație extrem de accesibilă, aş spune, iar medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict, numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai precizat că în acest moment mortalitatea în urma infectării cu coronavirus este de 8-10 ori mai mică decât cea înregistrată în luna octombrie.

Exit mobile version