„Muzeul de Istorie Naturală intenţionează reluarea, după foarte multe decenii, a cercetărilor de teren în zona Turnu Roşu având intenţia de a colecta material adiţional pentru a determina locul de provenienţă a fosilelor şi a rafina informaţiile privind vârsta acestora precum şi contextul ecologic în care trăiau gavialii. În data de 10 ianuarie 2023 ora 13, dinţii de gavial vor fi prezentaţi într-un spaţiu expoziţional special amenajat în cadrul Muzeului de Istorie Naturală, pe strada Cetăţii nr 1″, se arată într-un comunicat al instituției.

Trei cercetători de la de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi Muzeul Brukenthal din Sibiu au descoperit prezenţa unui nou grup de crocodili fosili şi anume a gavialilor în România.

Materialul fosil studiat provine din colecţia paleontologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, fiind colectat cu mai bine de 100 de ani în urmă din apropierea localităţii Turnu Roşu (cunoscută şi sub denumirea de Porceşti), potrivit reprezentanţilor muzeului sibian.

„Deşi resturi de crocodili fosili mai sunt cunoscute în România este pentru prima dată când acest grup al crocodililor, gavialii, este identificat în ţara noastră.

Cu toate că în prezent cele două specii actuale de gavialii sunt ameninţaţi cu dispariţia, de-a lungul timpului au fost un grup de succes ce a supravieţuit timp de multe milioane de ani în zonele calde şi umede ale lumii şi având o dietă specializată în consumul de peşti.

Deşi existenţa acestor dinţi în colecţie erau cunoscută, fiind iniţial identificaţi generic drept ‘crocodili’, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani şi un colectiv de specialişti pentru identificarea lor la nivel de subgrup”, adaugă sursa citată.