Site icon Editia de Dimineata

Cu Dacia Spring, de la Fălticeni la Berlin VIDEO

Cu Dacia Spring de la Fălticeni la Berlin. Acesta este traseul pe care s-a încumetat să-l parcurgă un tânăr fălticenean, care și-a relatat în detaliu experiența pe site-ul electromobilitate.com.

Mihai Tudosă spune că la programarea călătoriei nu s-a bazat şi nu a făcut niciun calcul în baza staţiilor gratuite.

Mult discutata și disputata autonomie a maşinilor electrice, pe care unii critici o respingeau ca fiind insuficientă şi căreia nu îi prevedeau o perspectivă fericită, s-a schimbat mult în ultimii 10 ani, ajungând la un număr de kilometri pe care mulţi nici nu îl visau la momentul introducerii acestui tip de vehicule chiar şi pentru cel mai ieftin model de pe piaţă.

Cel mai important lucru, spune fălticeneanul, este instalarea mai multor staţii de încărcare.

Mihai Tudosă a vrut să meargă la un târg din Berlin, însă biletele de avion i s-au părut scumpe, drept urmare a decis să se aventureze la drum cu Dacia Spring.

Multe persoane i-au spus că este ”o nebunie curată” și că nu va ajunge până la Berlin deoarece autonomia nu este punctul forte al mașinii.

„Nu găseam bilete de avion. M-am hotărât să iau Spring-ul tatălui din curte și să ne ducă până la Berlin. Nici măcar n-am plecat cu bateria încărcată 100%. La ora 6,50 am plecat din Fălticeni pe traseul Piatra Neamţ – Sovata – Cluj – Oradea – Debrecen (Ungaria), unde am înnoptat. Camera pe bord, multă voie bună, un card bancar cu vreo 1.500 lei, multe aplicații instalate. În urmă rămâneau fetele mele pe care urma să le văd peste 10 zile. Am pornit fără nici o grijă, am planificat opririle pe PlugShare. Aşteptările privind autonomia au fost depăşite, așa că am depăşit anumite staţii/intrarea în anumite oraşe aglomerate. Am făcut încărcări la staţii unde făceam pauze şi pentru o cafea, pentru a mânca ceva, pentru relaxare.

Spring consumă 20-25 kW în rampă în zona verde și 33 kW în zona roșie, în timp ce pe pantă regenerează 7 kW. În prima zi, am traversat Cheile Bicazului, drumul până la Sovata, de la Turda, 120 km parcurși pe o ploaie deasă, torențială în unele locuri, la radio tot amenințând cu coduri portocalii, cu alţi 159 km parcurși jumătate prin ploaie, jumătate pe uscat, jumătate cu lumini de zi, jumătate cu farurile aprinse, căldurică la 2 linii roșii, dealuri, văi, curbe, linii drepte, totul a decurs normal. 636 de km, 5 încărcări. Singurii timpi morți au fost cele 20-25 de minute la fiecare încărcare în care oricum am fi oprit pentru a servi un sandvici, o cafea sau pentru toaletă”, a declarat Mihai Tudosă pentru Monitorul de Suceava.

Iată aici datele statistice ale călătoriei și câteva imagini.

Mihai Tudosă a specificat și că infrastructura pentru mașini electrice este bună în România și în Ungaria. Asta nu înseamnă că nu a avut parte de peripeții.

”Am plecat după o noapte de odihnă la un hotel din Debrecen unde am putut încărca în voie Spring-ul la 100% pe Type2 spre Viena. După nici 2 ore și 125 km, pe autostradă, un vânt nebun a creat ceva emoții pentru că a scăzut autonomia cu aproape de 25%. (…)

Scoţi maşina din parcare, hălăduieşti noaptea prin capitala Austriei către alte 5 staţii Tanke Wien Energie, aplicaţie cu care deblochezi robotul de încărcare, Google Play îţi zice cu roşu că Isn`t available in your country / Nu este disponibil în ţara ta!, parcurgi zeci de kilometri între staţii verzi şi portocalii pe PlugShare… Am reuşit să găsim finalmente o staţie în care într-o sesiune de 180 de minute să încărcăm maximum 10,63 kWh (Type2), deci nici măcar jumătate din bateria Spring-ului”, a mai povestit Mihai.

 

Exit mobile version