20 septembrie 2021, 23:46

Cu gândul la Olanda. Koningsdag, orange și invenții olandeze

În 27 aprilie 2019, Olanda e în sărbătoare. Este Koningsdag, când e celebrată ziua de naștere a regelui lor, Willem-Alexander, și tot olandezul e vesel sau ar trebui să fie. Își ia pe el neapărat ceva portocaliu și pleacă să cutreiere străzile orașelor unde o ține tot într-o petrecere. Doar e mare sărbătoare acolo.

Lumea zice că atmosfera e cu totul aparte în special în Amsterdam, ceea ce înseamnă și o zi extrem de aglomerată și plină de evenimente culturale, printre care concerte, zeci de concerte. De fapt, tot cum zice gura lumii, Koningsdag e doar un pretext bun pentru olandezi să se distreze până nu mai pot.

Totuși, nu despre cum petrec olandezii de Koningsdag va fi vorba, acesta a fost doar motivul (să nu zic tot pretextul) de a scrie despre lucruri olandeze ceva mai serioase. Oarecum. Mai exact, de a aminti câteva invenții făcute de-a lungul timpului de oameni din această micuță și fermecătoare țară.

Dacă gândul ți s-a dus acum direct la morile de vânt, e firesc, dar uită de ele – perșii le-au descoperit și folosit cu multe secole înainte. Este totuși adevărat că, după ce invenția a ajuns în Europa, după Cruciade, olandezii au adus multe inovații morilor de vânt. Dar asta e altă poveste, pentru alte momente, poate. Acum, doar despre câteva invenții olandeze, unele mai vechi, altele mai apropiate de epoca noastră.

Microscopul | Credit foto: PublicDomainPictures ; Sursa foto: Pixabay

Microscopul

Cu toții ne-am uitat, presupun, cel puțin o dată în viață, în timpul orelor de biologie, la microscop. Dar nu toți ne-am întrebat, presupun, cine o fi inventat minunea asta. Deși încă sunt controverse legate de persoana care l-a inventat, se știe sigur că microscopul a fost inventat în Middelburg, Olanda, în secolul al XVI-lea sau cel următor.

Se crede că, pe la mijlocul veacului al XV-lea, Zacharias și Hans Janssen (tată și fiu) au creat o versiune simplă a microscopului. Unii îi atribuie această invenție lui Hans Lippershey, un optician olandez, care s-a născut pe la 1570.

Totuși, cel mai mare credit în povestea apariției microscopului îl are Anton van Leeuwenhoek, om de știință și de afaceri, născut în 1632, în Delft, Olanda, cunoscut în mod obișnuit ca „părintele microbiologiei”. Microscopul lui a folosit o oglindă ce putea mări de 200 de ori față de dimensiunea reală, comparativ cu cele anterioare ce puteau mări imaginea numai de 30 de ori.

O întâmplare asemănătoare este legată și de telescop: Zacharias Janssen a realizat un model simplu, la fel ca Hans Lipperhey, amândoi rezidenți în Middelburg. Lipperhey este însă cel care a solicitat patentul pentru telescop, deși unii susțin că ideea originală i-a aparținut lui Zacharias.

Brandy | Credit foto: Pezibear; Sursa foto: Pixabay

Brandy

Prin secolul al XVI-lea, un căpitan olandez de vas a făcut un experiment prin care dorea de fapt să facă vinul mai ușor de transportat pe nave. Așa că, a încălzit vinul în ideea de a obține un concentrat pe care să-l dilueze apoi cu apă. A obținut o băutură tare ce a avut așa un succes încât a botezat-o brandewijn, adică vin ars (vinars se spune în Transilvania,  denumire preluată de la sași care i-au zis weinbrand și înseamnă același lucru).

Dollarul, daalder | Credit foto: TBIT; Sursa foto: Pixabay

Dolarul

Nu moneda, cuvântul. A fost preluat de la un cuvânt vechi olandez, daalder (dolarul Imperiului), o monedă bătută și folosită în provincii olandeze, spre sfârșitul anului 1500. După două secole, emigranții olandezi au dus-o cu ei în America, americanii au folosit denumirea și i-au spus noii lor monede dolar.

Bătrânul submarin | Sursa foto: gizmodo

Submarinul

Un inginer și inventator olandez, Cornelis Drebbel, a construit, în 1620, în vremea când lucra pentru English Royal Navy, primul submarin. Construit din lemn, submarinul lui Drebbel a fost testat în Tamisa.

Furtunul de incendiu | Credit foto: Emslichter; Sursa foto: Pixabay

Furtunul de incendiu

Știm, și ar fi mai bine să știm asta numai din filme și documentare, nu din experiență, că atunci când pompierii ajung la locul unui incendiu folosesc un furtun pentru a împrăștia apă sau o soluție în vederea stingerii incendiului. Ei bine, și acest furtun este tot invenția unui olandez.

S-a numit Jan van der Heyden, a trăit între anii 1637 – 1712, a fost pictor, dar și inginer și inventator. Alături de fratele lui, Nicolaes, hidraulician (asta înseamnă inginer specialist în hidraulică), a avut contribuția de a îmbunătăți semnificativ tehnologia din acea vreme în ce privește stingerea cât mai rapidă și în siguranță a incendiilor.

Diagrama Snellen | Credit foto: GDJ; Sursa foto: Pixabay

Verificarea acuității vizuale

Altfel spus, să vezi cât de bine (mai) vezi.

Herman Snellen a fost un oftalmolog olandez, a trăit între 1834 – 1908 și a rămas cunoscut pentru invenția lui din 1862 ce-i poartă numele. Iar diagrama Snellen se folosește și azi pentru a verifica acuitatea vizuală. Este acea diagramă ce începe cu litere mari și sfârșește cu litere mici, pe care oftalmologul o are în cabinet.

Reality show | Sursa foto: nostimonimar

Reality show

Azi asemenea emisiuni sunt difuzate de numeroase televiziuni, însă acum vreo 30 de ani lucrurile stăteau diferit. Show-ul olandez Nummber 28 punea față în față oameni necunoscuți și le înregistra reacțiile. În 1997, omul de televiziune John de Mol (Johannes Hendrikus Hubert „John” de Mol Jr.), evident tot olandez, a produs show-ul TV Big Brother ce a fost preluat în franciză în numeroase țări, cu versiuni locale originale, și a avut un succes aiuritor.

În timp ce oamenii din lumea întreagă se uitau și, probabil, se mai uită, la aceste show-uri, John de Mol (în aprilie 2019 împlinește 64 de ani) a ajuns al șaselea cel mai bogat olandez cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

Umbrela ce sfidează vântul | Sursa foto: Dutch Design

Umbrela ce sfidează vântul

Nu trebuie să mergi neapărat în Olanda ca să experimentezi ploi demențiale, torențiale și vântul năprasnic ce face praf umbrele. Dar cum Olanda este una dintre cele mai ploioase țări din Europa, probabil cea mai, e cât se poate de normal ca olandezii să se gândească la a inventa o umbrelă care să reziste și celui mai aprig vânt.

După ce vântul i-a stricat câteva umbrele, în 2005, Gerwin Hoogendoorn, pe atunci un student, a găsit soluția ce sfidează vântul cel mai nebun. El a creat o umbrelă cu o formă aerodinamică ce permite să facă față unui vânt puternic de până la 100 km/oră. Modelul a fost produs de o companie din Olanda.

Bluetooth | Credit foto: stevepb; Sursa foto: Pixabay

Bluetooth

Invenția îi aparține inginerului olandez Jaap Haartsen. Bluetooth permite comunicarea fără fir între dispozitive electronice, astfel că acestea se pot conecta și interacționa.

Bluetooth este traducerea în limba engleză a cuvântului suedez Blåtand/Blåtann, așa cum era denumit regele viking Harald I al Danemarcei din secolul X, cunoscut pentru firea lui extrem de comunicativă.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.