Site icon Editia de Dimineata

Cu întârziere…Mercedes și Ford părăsesc și ele Rusia

Jumătate de an mai târziu, Mercedes și Ford părăsesc și ele Rusia. Are și optimismul niște limite, nu?

Producătorul german Mercedes – Benz a întârziat luni de zile cu acest anunț, îndelung așteptat, dar a urmat exemplul altor mari fabricanți de automobile. Mercedes încetase de facto producția și exportul în Rusia în martie, iar acum spune că pleacă cu totul și vinde acțiunile filialelor către un investitor local.

„Poate că Mercedes spera într-un deznodământ rapid al conflictului, dar cum a devenit improbabil, a luat mult-amânata decizie de a ieși de tot din Rusia”, apreciază James Baggott, redactor-șef al unei publicații online de specialitate.

Rusia era o piață lucrativă pentru modele de top ca off-roadul G Wagen și S Klasse, care aveau mare trecere la elitele locale.

Association of European Businesses afirmă că Mercedes a vândut 9.558 de vehicule în Rusia din ianuarie până în septembrie, cu 72,8% mai puțin decât cu un an înainte.

Ford, Nissan, Toyota…

Și Ford a anunțat că a finalizat ieșirea din Rusia, vânzând cota sa de 49% din societatea mixtă Sollers-Ford, deși cu o opțiune de răscumpărare pe cinci ani „dacă se schimbă situația globală”.

Totuși, trebuie spus că afacerile Ford din Rusia sunt mici şi au fost diminuate treptat pe parcursul ultimilor trei ani. Potrivit unor date oficiale, anul trecut pe piaţa din Rusia au fost vândute doar 22.000 de vehicule marca Ford, cifră care include şi automobilele marca Ford produse de companiile afiliate.

În 2019, grupul american a informat că a decis să îşi închidă cele trei uzine din Rusia, retrăgându-se de pe o piaţă unde odată a fost pionier, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a operaţiunilor europene în pierdere.

Nissan părăsise Rusia în această lună, urmând exemplele Toyota și Renault, după ce a suferit o pierdere de 700 de milioane de dolari cedând afacerea unei entități de stat pentru o sumă simbolică, „sub £1”.

Alte firme auto, ca Jaguar Land Rover, General Motors, Aston Martin și Rolls Royce, opriseră livrările către Rusia din primele luni ale războiului.

 

Exit mobile version