Site icon Editia de Dimineata

Povestea samurailor. Lecția oferită de cei care puteau trăi numai cu onoare

Samuraii

Samuraii

În vechi scrieri istorice din toată lumea există povești despre anumite grupuri sau categorii de oameni care au rămas pentru totdeauna cu o aură romanțată.

Au fost cowboys, dar și regi, regine, cavaleri și domnițe.

În România au fost haiducii, despre care s-au spus nenumărate povești presărate cu aventuri, drame, emoții.

Japonia a avut ‘bushi’, făcuți celebri în lumea largă prin cinematografie – cu toții am văzut, probabil, cel puțin unul dintre faimoasele filme cu samurai ale lui Kurosawa.

Cei șapte samurai, 1954

Ei au fost la început războinicii Japoniei, iar mai târziu, în perioada Edo, între anii 1603 și 1867, au intrat în cea mai înaltă și respectată clasă socială japoneză.

Samuraii Japoniei au devenit cunoscuți în lume în primul rând prin asocierea numelor lor cu cuvintele datorie și onoare. Faima pe care au dobândit-o nu le-a fost adusă neapărat de abilitățile lor militare, ci mai degrabă de ‘bushido’, acel cod moral și filozofic pe care l-au urmat cu sfințenie și care le-a influențat toate acțiunile.

Bushido a fost calea de a urma valorile unei vieți simple, de a stăpâni artele marțiale, de a respecta principiul loialității și de a accepta moartea în fața dezonoarei.

Samurai; Imagine realizată între 1863 – 1900; Sursa: Vintage Everyday

În momentul în care acel cuvânt necunoscut, ‘samurai’, a trecut de granițele japoneze spre Vest, lumea a început să asculte tot mai fascinată poveștile cu samurai și să descopere istoria lor.

Samuraiul a devenit imaginea ideală a ceea ce ar trebui să fie un războinic. El era cel care și-a luat responsabilitățile la modul cel mai serios, iar atunci când se dezamăgea pe sine sau pe stăpânul său, onoarea îi cerea să urmeze ‘seppuku’, ritualul de sinucidere.

Chiar și unii dintre cei mai renumiți și buni samurai au sfârșit în acest mod. Însă ceea ce au avut toți samuraii în comun a fost modul desăvârșit în care au întruchipat idealurile codului lor.

De la stânga: Portretul neobișnuit al unui samurai care zâmbește, deoarece, se spunea, un samurai zâmbea de trei ori în viață: când se năștea, când se căsătorea, când i se năștea primul fiu. | Portretul samuraiului Takami Senseki. Ambele portrete au fost realizate în 1837 de Watanabe Kazan; Sursa: Frog in the Well: Portraits of Japan by Watanabe Kazan, 1793 – 1841| Portretul unui samurai necunoscut, în armură, Yokohama, circa 1873 – 76, Foto: Suzuki Shin’ichi, Sursa: The Guardian

Povestea fascinantă a samurailor a început din secolul al VIII-lea, din perioada Heian, când au pornit campaniile de subjugare a populației băștinașe din regiunea Tohoku, din nord-estul țării. Înainte cu câteva decenii, reformele Taika au adus o nouă formă de guvernământ și un sistem administrativ preluat după modelul Chinei. În urma acestora, s-a introdus un alt sistem de taxe, după ce statul a preluat toate terenurile și le-a redistribuit în mod egal tuturor fermierilor.

Intenția de centralizare și de formare a unei armate oficiale s-a lovit de puterea clanurilor răspândite în diferite regiuni care nu au acceptat supunerea față de noile reguli impuse de stat. Cele mai bogate dintre acestea au angajat războinici, ‘bushi’, și și-au format mici armate pentru propria protecție.

Acei războinici au fost numiți samurai, din cuvântul japonez ‘saburau’ ce se traduce prin ‘a servi’, deoarece îi serveau pe nobili. Fiecare samurai jura credință unui membru al nobilimii în slujba căruia se afla și, din acel moment, scopul vieții lui era să-și servească stăpânul atât cu sabia, cât și cu înțelepciunea sa.

Samurai; Imagine realizată între 1863 – 1900; Sursa: Vintage Everyday

După îndelungi războaie purtate între cele mai influente clanuri, Minamoto și Taira, pentru supremație, și victoria obținută de Minamoto, s-a instalat un guvern militar, condus de un shogun. A fost momentul când vechea aristocrație japoneză ce a avut secole la rând puterea politică a pierdut-o, această fiind preluată, pentru șapte veacuri, de clasa samurailor.

În timp, puterea acestora s-a consolidat, ca urmare a permanentelor lupte între statele independente ale Japoniei ce se războiau între ele. Fiecare ‘daimyo’, nobilul feudal, acel mare proprietar de pământ, dorea să stăpânească și să controleze teritorii vaste, iar acest lucru se obținea cu ‘katana’, sabia samuraiului, despre care se spunea că era cea mai tăioasă.

A fost perioada când a apărut un nou tip de „războinic”, ninja, un mercenar specializat în metode neconvenționale, cum ar fi spionaj, sabotaj, atacuri neașteptate, inclusiv asasinate.

Odată cu noua perioadă Edo, ce a început în istoria Japoniei din anul 1603, samuraii au intrat în clasa de top a societății, urmați de fermieri, artizani și negustori. Ei erau singurii care aveau dreptul să poarte săbii și fiecare se supunea nobilului care îl plătea.

Portretul unui samurai fără stăpân – rōnin, Yokohama, 1867, Foto: Shimooka Renjō; Sursa: The Guardian

Au fost și samurai fără stăpân, numiți rōnini, adică hoinari, rătăcitori. Unul dintre cei mai celebri a fost Miyamoto Musashi, autor al Cărții celor cinci cercuri, despre strategia și implicațiile filozofice în lupta samuraiului. Potrivit legendei, a călătorit prin toată Japonia medievală și a câștigat sute de dueluri. Ideile lui despre strategie, tactică, filozofie, politică sunt și astăzi în vogă și studiate.

Samuraii, aristocrații și preoții erau printre cei mai educați în societatea din acele vremuri. Unii samurai aveau propria bibliotecă cu texte despre strategii, arta războiului, tehnici de apărare.

Într-o scrisoare datată 11 noiembrie 1549, misionarul creștin Francis Xavier descria sistemul educațional din Japonia, cu „universități”, „colegii”, „academii” și sute de temple și mănăstiri ca centre de învățătură pentru toată lumea.

Potrivit unor date, în zilele noastre peste 90 la sută dintre oamenii din toată lumea au auzit despre samurai și ninja. Dintre aceștia, 60 la sută cred că aceștia încă mai există în realitate. Așa cum turiști care merg în Alexandria întreabă localnici unde pot vedea celebra bibliotecă antică –din 2002 există Biblioteca Alexandrină, în amintirea celei pierdute –, la fel fac mulți care ajung în Japonia și vor să întâlnească samurai și ninja adevărați.

Samurai; Imagine realizată între 1863 – 1900; Sursa: Vintage Everyday

Chiar dacă vremea samurailor s-a dus de multă vreme, lumea de azi continuă să fie atrasă de vechi povești. Tocmai de aceea, în Japonia au fost păstrate locuri ce amintesc de acele timpuri – castele, case istorice, muzee.

Mai mult, cei pasionați pot învăța în Japonia de azi tehnici speciale de ninja sau experimenta lupte cu săbii reale ale samurailor și practici de meditație zen în case istorice unde cândva au locuit samuraii cei adevărați. În Tokyo sau Kyoto, sunt restaurante cu tematică ninja, unde lumea e servită de ‘ospătari ninja’.

Samurai; Imagine realizată între 1863 – 1900; Sursa: Vintage Everyday

Există chiar și magazine de unde pot fi cumpărate diferite arme tradiționale japoneze. În Kyoto, de exemplu, oricine, copil sau adult, poate vizita Muzeul Samurailor și Ninja, iar în Tokyo este un muzeu dedicat samurailor, dar și spadei.

Exit mobile version