8 august 2020, 20:03

Cu tot farmecul frumuseților ei: locuri din România în Patrimoniul Mondial UNESCO

„Priveliști fermecătoare, care nu se pot spune cu vorbe, se deschid de pretutindeni, și fug, alunecă fantastic îndărătul nostru, și altele vin, și cele care vin, ni se par și mai fermecătoare.” – Alexandru Vlahuță, România pitorească.

În noiembrie 1945, 20 de state au fondat Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – UNESCO, abreviere din inițialalele denumirii originale în engleză United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, cu sediul la Paris. Organizația include în prezent 195 de state membre; România este membră din 27 iulie 1956.

Un obiectiv important al organizației este de a proteja și conserva locuri de importanță culturală și naturală ceea ce a dus, în 1976, la înființarea unui comitet al Patrimoniului Mondial. Primele monumente înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO datează din 1978.

În momentul de față, 8 obiective turistice din România se află în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din care 6 sunt culturale și 2 naturale.

Sighișoara | Credit foto: Mira Kaliani

Cele culturale sunt:

  • Din Moldova, bisericile Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Voroneț, Sucevița, Probota.
  • Mănăstirea Hurezi.
  • În Transilvania, biserici fortificate aflate în satele Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Biertan, Valea Viilor.
  • Cetățile dacice din Munții Orăștiei: Sarmizegetusa Regia, Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia, Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru, Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie, Cetatea dacică de la Băniţa, Cetatea dacică de la Căpâlna.
  • Centrul medieval Sighișoara.
  • În Maramureș, biserici din lemn din așezările Bârsana, Budești, Desești, Ieud-Deal, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz, Surdești.

Cele naturale sunt Delta Dunării și Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.

Valea Viilor | Credit foto: Mira Kaliani

Pe lângă aceste monumente protejate UNESCO, România are alte 15 obiective pe lista preliminară – ceea ce înseamnă propuneri pe care le face pentru a fi nominalizate și incluse în Patrimoniul UNESCO. Printre acestea, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, Biserica din Densuș, Centrul istoric din Alba Iulia, Centrul istoric din Sibiu, satul Rimetea. În lista cu propuneri din categoria obiective naturale se află Masivul Retezat și Pietrosul din Munții Rodnei.

Am făcut toată această prezentare cu un rost. Unul bun. Mi-am propus un proiect nou așa că, începând de săptămâna viitoare, vă invit să pornim la drum și să explorăm astfel de locuri aparte din România ce se află pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Va fi un itinerar lung, dar sigur nu unul monoton.

Biertan | Credit foto: Mira Kaliani

„…ochii noștri beau cu nesaț frumusețile acestea, care curg și nu se mai sfârșesc, și ne pare rău că nu le putem lua, să le ducem cu noi și să le arătăm lumii, așa cum le vedem acum, în lumina, în măreția și-n liniștea asta dumnezeiască, și să spunem celor care nu le cunosc și nu ne știu: „Iată țara noastră!…” – Alexandru Vlahuță, România pitorească.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.