Site icon Editia de Dimineata

Cum arată un fast-food antic, de acum 2.000 de ani (Galerie FOTO)

Dacă vezi fotografiile nu bănuiești că aceste vestigii datează de aproape 2.000 de ani. Arheologii au găsit la Pompei niște vestigii cu totul și cu totul surprinzătoare. Să vedem cum arată un fast-food antic…

Denumirea specifică este de thermopolium, dar este vorba de varianta antică a unui fast-food. Mâncare gata preparată și diferite boluri, îngropate în tejghea, care conțin alimente. Thermopoliumul (de la grecescul „thermos” care înseamnă cald, şi „pôléô” – a vinde) era foarte popular în lumea romană.

Thermopoliumul descoperit la Pompei era ornat cu motive policrome şi într-o stare de conservare excepţională.

Tejgheaua acoperită de cenuşa vulcanică a fost parțial dezgropată în 2019. Dar lucrările au fost extinse pentru a păstra mai bine locul.

Pe lângă o frescă deja cunoscută, ce reprezintă o nimfă a apelor pe un căluţ de mare, cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale. În special păsări de curte şi raţe sălbatice, care erau gătite şi consumate cu vin sau alte băuturi calde.

Cum arată un fast-food antic

Oamenii de ştiinţă au descoperit în golurile din masă resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase despre obiceiurile gastronomice din Pompei. Un fragment de os de raţă, dar şi resturi de porc, de capră, peşte şi melci au fost găsite în vasele de teracotă. Mai multe ingrediente erau gătite într-un preparat asemănător cu paella.

Într-un borcan au fost găsite boabe de fasole zdrobite, care serveau la modificarea gustului vinului.

Amfore, o cisternă şi o fântână, precum şi oase umane, au fost descoperite în apropiere, în special ale unui bărbat de 50 de ani lângă un pat de copil.

„Pe lângă faptul că reprezintă o mărturie a vieţii de zi cu zi din Pompei, posibilităţile de analiză a acestui termopolium sunt excepţionale. Pentru că pentru prima dată a fost excavată o zonă de acest tip în totalitate”, a spus Massimo Osanna, director general al Parcului Arheologic Pompeii.

Pompei a fost îngropat în urma erupţiei Vezuviului în 79 după Hristos. Este al doilea cel mai vizitat sit din Italia după Colosseumul de la Roma, scrie Agerpress.

GALERIE FOTO

Exit mobile version