Site icon Editia de Dimineata

Cum au ajuns ucrainenii să zboare cu elicopterele talibanilor…

Forțele armate ucrainene au început să zboare cu elicopterele Mi-17 de fabricație sovietică care au aparținut la un moment dat talibanilor.

Povestea lor este interesantă. Aceste elicoptere au fost cumpărate de SUA pentru guvernul afgan la începutul anilor 2010.

The Washington Post chiar scrie că decizia de a achiziționa aeronavele militare de la un exportator rus de arme a înfuriat Congresul la momentul respectiv, legiuitorii de la Washington considerând că un producător american de armament ar fi trebuit să primească contractul.

Elicopterele au funcționat o vreme sub comanda guvernului de la Kabul. În luna august a anului trecut când talibanii au cucerit capital Afghanistanului, aparatele de zbor erau în mentenanță și reparații în afara țării. Culmea, unele dintre ele chiar în Ucraina, această țară reparând pentru terți tehnică militară din perioada sovietică.

Deși în acte elicopterele aparțineau guvernului afgan (talibanilor, ajunși la putere), Pentagonul a notificat Congresul în luna decembrie a anului trecut că, dat fiind faptul că au fost plătite de contribuabilii americani, le va trata drept proprietate a Departamentului Apărării de la Washington.

Acum nu mai puțin de 16 elicoptere Mi-17 de fabricație sovietică fac parte din pachetul militar de 800 de milioane de dolari anunțat de președintele Biden ca ajutor pentru Ucraina.

 

Exit mobile version