Site icon Editia de Dimineata

Cum au furat spionii lui Putin vaccinul antiCovid AstraZeneca pentru a crea Sputnik V

O știre care arată că James Bond s-a cărat mult prea devreme la pensie. Facem comparația cu filmul pentru că informația pare într-adevăr desprinsă din romanele lui Fleming…Să precizăm că e vorba de scriitorul Ian Fleming, nu de omul de știință Alexander Fleming, inventatorul penicilinei…

Rusia a furat formula vaccinului antiCovid AstraZeneca pentru a dezvolta propriul vaccin împotriva coronaviruslui, Sputnik V, susțin surse citate de cotidianul britanic The Sun.

Serviciile secrete britanice ar avea probe care confirmă suspiciuni mai vechi legate de faptul că spionii lui Vladimir Putin au furat formula serului.

Publicația citată amintește că vaccinul rusesc Sputnik folosește o tehnologie similară celei care stă la baza vaccinului dezvoltat de Oxford/AstraZeneca.

Suspiciuni erau încă de anul trecut, când serviciile britanice declarau că sunt convinse în proporție de 95% că hackerii ruși susținuți de Kremlin au încercat să fure informațiile esențiale din Regatul Unit, SUA și Canada.

Prudență…dar spionajul trebuie luat în serios

La acea dată, fostul ministru al securității James Brokenshire decara că autoritățile sunt apopare sigure că acest lucru s-a întâmplat dar sunt foarte prudente atunci când vine vorba despre demascarea actorilor implicați pentru că trebuie să fie siguri că au toate dovezile necesare.

De fapt, se pare că datele ar fi fost sustrase în persoană chiar de către un agent străin, și nu prin intermediul unui atac cibernetic.

Parlamentarul conservator Bob Seely, expert în probleme de politică externă pe zona Rusiei, spune că ”trebuie să luăm în serios spionajul Rusiei și al Chinei”.

“Fie că este vorba despre a fura formula pentru Astra- Zeneca sau despre șantajul energetic la adresa noastră practicat de aceste regimuri autoritare și totalitare, trebuie să ne deșteptăm în această privință”, a mai comentat politicianul.

Exit mobile version