Până la urmă, totul se rezumă la dorința de a câștiga cât mai mult, cât mai ușor. Bani. Iar dorința asta poate da dependență. Și, poate nu știați, dar cea mai frecventă adicție la nivel mondial, cu toate că efectele devastatoare ale acesteia nu sunt pe deplin conștientizate, este cea de jocurile de noroc. Pentru că stimulează sistemul de recompense al creierului la fel ca drogurile sau alcoolul.
Dependența de jocurile de noroc este o problemă care afectează un număr semnificativ de oameni din întreaga lume.
Această adicție poate avea consecințe devastatoare pentru indivizi și familiile lor, dar și pentru societate în ansamblu.
Jocurile de noroc prezintă o lume în care dorințele, pierderile și adrenalina există la un loc. De la mesele de poker, păcănele și până la pariurile online, atracția banilor câștigați ușor îi intrigă pe oameni. Dar ce se întâmplă atunci când entuziasmul devine dependență?
Oamenii ajung dependenți de jocurile de noroc din diferite motive. Printre acestea se numără:
- Emoția și entuziasmul: Jocurile de noroc oferă adesea adrenalină și secretă dopamină. Anticiparea câștigului poate crea o dependență puternică, deoarece creierul se simte recompensat, conform UCLA. (Gambling addiction can cause psychological, physiological health challenges)
- Evadarea din realitate: Tot UCLA ne informează că, pentru unele persoane, jocurile de noroc oferă o distragere temporară de la problemele lor și ajung un mijloc de a face față anxietății și stresului. (Gambling addiction can cause psychological, physiological health challenges)
- Credințe iraționale: Scientific American spune că unii indivizi cred că o serie de pierderi sau o ratare la limită indică un câștig iminent. (How the Brain Gets Addicted to Gambling – Scientific American)
- Factori neurologici: Există dovezi prezentate de Imperial College of London că unii oameni pot avea o predispoziție genetică la dependență din cauza diferențelor din creierul lor. (Gambling addiction triggers the same brain areas as drug and alcohol cravings | Imperial News)
- Însă și unele medicamente pot duce la comportament compulsiv. Medicamentele care stimulează creșterea dopaminei, folosite în tratarea Parkinsonului, pot crește șansele ca pacientul să parieze. (How the Brain Gets Addicted to Gambling – Scientific American)
- Cu toate acestea, trebuie să adăugăm și că experții Asociației Americane de Psihologie consideră că accesul facil la jocurile de noroc este, de asemenea, un factor de dependență. (How gambling affects the brain and who is most vulnerable to addiction)
Ce este interesant este că, de cele mai multe ori, persoanele care nu pot sta departe de jocurile de noroc nu sunt dependente efectiv de câștiguri, arată numeroase studii. Într-o măsură la fel de mare, și pierderile suferite de jucător pot juca un rol în accentuarea adicției. Deoarece creierul se simte recompensat de emoția pariului, rezultatul devine mai puțin important.
De exemplu, un studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină a SUA arată că incertitudinea recompensei – și nu recompensa în sine – amplifică dopamina la participanții umani sănătoși. Mai mult decât atât, nivelul acesteia este maxim în timpul unui joc de noroc atunci când probabilitatea de a câștiga și de a pierde bani este identică – o șansă de 50%. (What motivates gambling behavior? Insight into dopamine’s role).
La finalul zilei, dopamina este cea care te face dependent. Totuși, cum putem identifica comportamentul compulsiv și cum am putea ajuta oamenii care se confruntă cu această problemă, ne spun experții. Iar ”Pastila de (dez)informare” de la Digi24, difuzată, la oră de maximă audiență seară de seară, de joi până luni, ne lămurește în acest sens.
Dacă vreți să știți unde cum anume se creează dependența de jocuri de noroc și cum se identifică această adicție, urmăriți ”Pastila de (dez)informare”, la Digi24 de joi până luni, pe pagina de YouTube a emisiunii, dar și aici: