Site icon Editia de Dimineata

Cum intră în legătură americanii cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski?

Știm că este vizat de ruși, că e ținta principală, căci a devenit simbolul acestui război. Plus că înlăturarea lui și a echipei lui ar ușura preluarea controlului de către ruși în Ucraina. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a decis să rămână în țara lui și să își apere poporul. Dar asta înseamnă că este în permanentă alertă, că trebuie să se ascundă și să își facă pierdută urma. Și atunci, cum se realizează contactul cu liderii lumii?

SUA rămân în contact regulat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski printr-un telefon prin satelit, securizat, pe care Statele Unite l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută înainte de invazie, potrivit unui oficial american familiarizat cu problema, citat de CNN.

Anterior, cele mai sigure comunicații dintre ucraineni și oficialii americani treceau prin ambasada de la Kiev, au declarat doi oficiali americani. Când SUA se pregătea să evacueze ambasada și pe măsură ce temerile cu privire la invazia rusă au crescut, SUA au trimis telefonul care este acum folosit de omologii lor ucraineni.

Telefonul securizat îi permite lui Zelenski să rămână în contact cu SUA în timp ce se deplasează, a adăugat oficialul.

Zelenski a precizat că intenționează să rămână în țară și în prezent se mută în mai multe locații din Kiev care sunt protejate de serviciile de securitate, a raportat CNN.

Anterior, Zelenski a filmat mesaje video cu el vorbind în fața monumentelor sau a altor clădiri recunoscute, dar discursul său de marți în Parlamentul European a fost ținut printr-un flux video dintr-o cameră care nu putea fi identificată, decorată doar cu steagul ucrainean.

SUA au furnizat un telefon similar prin satelit ministrului de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, a spus oficialul. Telefoanele necesită electricitate, dar pot funcționa cu alimentare de la un generator sau cu energie de la o mașină, dacă este necesar.

Zelenski și președintele american Joe Biden au vorbit chiar marți, potrivit Casei Albe.

Exit mobile version