Site icon Editia de Dimineata

Cum îți poți înfrumuseța casa, pentru a-ți spori fericirea și sănătatea

Designul de interior al casei îți poate influența sănătatea fizică și mentală în fiecare zi. Indiferent unde locuiești, prin amenajarea atentă îți poți înfrumuseța casa într-un mod surprinzător de plăcut. Un studiu recent arată că riscul de depresie la oameni este mai mic dacă locuiesc într-o casă mai mare. Probabil că acest lucru contează, insă mai importantă decât suprafața locuinței este atmosfera din interior. Pentru a avea o casă ideală, este esențial modul cum o amenajezi.

Specialiștii spun că există o relație între bunăstarea psihică, fizică și locuință, iar aceasta este influențată printre altele și de designul de interior. Iată care sunt factorii care te pot ajuta să te simți mai bine în locuința ta:

Prin alegerea unor obiecte de decor și mobilier adecvate pentru casă, cum sunt cele de pe bigmax.ro, poți avea o atmosferă mai plăcută care îți poate influența starea de sănătate.

Iluminatul este important pentru bunăstare, performanță, vedere și sănătate. Prin adaptarea corectă a iluminatului în casă se poate induce o stare de relaxare, se poate reduce stresul și îmbunătăți calitatea somnului. Deși unii oameni ar spune că lumina folosită în casă pare inofensivă, totuși ea are o importanță asupra stării de sănătate. Ea influențează vederea, starea psihică, emoțiile, atenția, concentrarea. Cercetătorii recomandă ca iluminarea încăperilor să fie preponderent naturală.

 

 

Lumina soarelui este relaxantă, este o lumină caldă. În ceea ce privește lumina artificială, ar trebui ca aceasta să fie astfel aleasă pentru a evita strălucirea și pentru a menține o relație bună între lumini și culori. Despre becurile LED se spune că economisesc energie, însă nu oferă beneficii similare luminii soarelui.

Confortul acustic depinde de izolarea fonică a casei în care locuiești. Dacă acest lucru nu a fost făcut în faza inițială, de construcție, atunci se pot folosi materiale speciale pentru a corecta acest aspect neplăcut. Există metode de izolare fonică care pot opri sunetele străine să intre în casă.

Zgomotul poate avea un efect negativ asupra sănătății fizice și psihice, precizează cercetătorii. De cele mai multe ori, zgomotul poate afecta somnul, poate produce stres, stări de nervi și irascibilitate.

Confortul termohigrometric are legătură cu ambientul în care trăiești. Pentru a măsura temperatura în casă, poți folosi un termomentru tradițional de mediu și în plus ar fi indicat să faci o mediere între temperatura internă a aerului și cea pe care o emite suprafața pereților.

Confortul în casă depinde și de umiditate, care nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea scăzută. Gradul de umiditate se măsoară cu termohigrometrul. De asemenea, fluxul de aer în casă poate crea o senzație de disconfort atunci când este prea rapid, când se folosește aparatul de aer condiționat.

 

 

Plantele de interior purifică mediul inconjurător și oferă multe beneficii pentru sănătate. Despre plante se spune că aduc mai mult decât o simplă înfrumusețare estetică. Ele sunt vii și oferă beneficii precum:

Cum îți poți îmbunătăți atmosfera în casă, cu obiecte de decor și mobilier? Un rol important în casă îl au piesele de mobilier. Acestea te pot face să percepi mediul în care locuiești mai plăcut. De exemplu, dacă alegi pentru terasă sau balcon câteva obiecte de mobilier confortabile (o masă, un fotoliu, un taburet, un șezlong) poți percepe acest spațiu ca fiind mai locuibil, iar asta îți poate reduce chiar și stările de depresie.

Sursa foto: Archello
Exit mobile version