Site icon Editia de Dimineata

Cum petrec muzeografii Noaptea Muzeelor? INTERVIU Silvia Zamfir, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

noaptea muzeelor

noaptea muzeelor

Anual, peste 100 de muzee țin porțile deschise, gratuit și până la ore înaintate, cu ocazia Nopții Muzeelor. Zeci de mii de români au participat la evenimentele organizate în cadrul edițiilor din anii trecuți.

Silvia Zamfir lucrează ca muzeograf la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici din structura Muzeului Municipiului București. A terminat Facultatea de Litere, Studii Culturale- Etnologie cu o licență despre Crucile de pomenire din Oltenia. Și-a continuat studiile de masterat tot la aceiași facultate în cadrul programului Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Silvia a vorbit despre cum a ajuns muzeografă și ce planuri are pentru Noaptea Muzeelor.

Silvia Zamfir

editiadedimineata.ro: De ce sărbătorim Ziua Muzeelor pe 18 mai?
Silvia Zamfir: Pe data de 18 mai se sărbătorește ziua internațională a muzeelor. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit Ziua internaţională a muzeelor sărbătorită pe 18 mai și care are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Anul acesta de ziua Internațională a muzeelor se organizează și Noaptea Muzeelor, unde oamenii pot merge la muzeu noapte și unde vor avea parte de un program special cu această ocazie și de intrare liberă în muzeu.

editiadedimineata.ro: Cum ați devenit muzeografă?
Silvia Zamfir: Încă din timpul facultății când am făcut practică la muzee mi-am dorit să lucrez în acest mediu. Să lucrez cu obiecte care pe lângă faptul că sunt frumoase aceastea mai au și o altă poveste, obiecte care au fost luate dintr-un anumit context și aduse într-o colecție. Mi-a plăcut și îmi place și acum să stau de vorbă cu oamenii, să le răspund la întrebări și să vină mulțumiți și a doua oră. În 2016 muzeul avea nevoie de o echipă care să se ocupe și să organizeze expoziția de baza a muzeului și să aibă grijă de cea temporară- să facă ghidaje și să fie un îndrumător pentru vizitatori. Din 2016 fac parte din echipa muzeului de Artă populară Dr. Nicolae Minovici și îmi place acest lucru pentru că locul în care lucrez are o energie bună și mă face ca de fiecare dată să vin cu drag.

editiadedimineata.ro: Ce ar trebui să știm despre muzeul în care lucrați?
Silvia Zamfir: Muzeul în care lucrez se numește Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici situat în partea de nord a capitalei, aproape de Gara Băneasă. Este o colecție de obiecte de artă populară expusă într-o vilă construită special să adăpostească colecția de obiecte, într-un stil neormânesc. Obiectele de artă populară a fost colecționate de către medicul legist Nicolae Minovici. Clădirea, dar și obiectele au trecut recent printr-un proces de restaurare și a fost redeschisă și prezentată publicului după mult timp în care a fost închisă. În 2016 s-a redeschis cu o expoziție temporară dedicată Fraților Minovici, iar din 2017, obiectele de artă populară care au trecut printr-un proces de restaurare s-au întors la „locul” lor prin expoziția de bază Vila Dr. Nicolae Minovici. RESTITUTIO II. De Noaptea Muzeelor vă așteptăm să vizitați expoziția de bază Vila Dr. Nicolae Minovici. RESTITUTIO II, expoziția temporă organizată în sala de conferință Știință și etnicitate II. Biopolitică și eugenism în România, 1920-1944 și concertul de muzică clasică de la ora 23.00 cu Maria Chifu – fagot, Olga Podobinschi – pian, Mihaela Pletea – soprană.

editiadedimineata.ro: Ce alte muzee ați vizitat și v-au impresionat?
Silvia Zamfir: Deocamdată, am vizitat muzee doar din România, mi-am propus ca pe viitor să le vizitez și pe cele din străinătate. Fiecare muzeu are ceva special și este special în funcție de profilul, de cerințele celui care l-a înființat. Îmi plac muzeele etnografice, în special cele în aer liber amenajate în orașe pentru că imediat cum intri ai impresia că vizitezi un sat, un sat realizat din mai multe stiluri arhitecturale. Îmi plac expozițiile care sunt axate pe obiecte, ci nu pe text.

editiadedimineata.ro: Ce vă propuneți să faceți cu ocazia Nopții Muzeelor?
Silvia Zamfir: De Noaptea Muzeelor lucrez pentru că Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici face și el parte din muzeele deschise cu această ocazie. Așadar, de la ora 19:00 până la 2:00 voi fi la muzeu, voi sta cu oamenii care vizitează muzeul și le voi oferi răspunsuri la întrebările pe care le au.

Foto cover: Diez

Exit mobile version