Site icon Editia de Dimineata

Cum putem păstra Bucureștiul curat? Inițiatorii Clean2Go, despre ecologizare, societatea civilă și motivele pentru care rămân în România

clean2go

clean2go

Inspirați de nevoia de a proteja natura și de mișcarea globală de Clean Up, Ioana Tache și Radu Bunea și-au propus să accelereze și în România responsabilitatea ecologică. Strâng gunoaiele pe care le întâlnesc, le fotografiază și le publică pe internet. Mișcarea lor a inspirat și alți bucureșteni care s-au alăturat inițiativei Clean2Go și publică pe Facebook gunoaiele strânse.

Ioana se ocupă de Comunicare și PR, Radu se ocupă de parteneriate, amândoi strâng gunoi și vorbesc cu oamenii online sau offline despre nevoia de a păstra curățenia.

Încercând să aflăm ce se poate face pentru a avea un oraș mai curat, am vorbit cu inițiatorii Clean2Go despre proiectul lor și motivele pentru care aleg să locuiască în București.

Ecologiștii, din nou la școală

Despre relația cu Bucureștiul

Ioana e bucureșteancă get-beget. Oricât de mult a încercat să fugă din orașul lui Bucur, s-a întors mereu. „Sunt născută și crescută în București. Cam un sfert din viața am locuit prin Vest (Anglia, Olanda, Belgia), iar în ultimii trei ani, job-ul m-a readus pe meleaguri. Stau în București, oraș la care oricând aș fi renunțat, dar pe care am învățat să îl apreciez mai mult după ce am plecat prima oară. De ce? În special pentru oamenii lui și latura culturală. Oricât de clișeic ar suna, Bucureștiul are un potențial foarte mare, doar că trebuie descoperit, promovat și susținut (din mai multe părți). E nevoie de oameni care «să facă și să nu tacă».”, povestește tânăra.

Radu e adoptat de București. Deși a locuit în Anglia și avea posibilitatea să rămână în Machester, a preferat să se întoarcă în România. „Eu vin din Bacău. Am locuit în Manchester 3 ani, iar apoi m-am mutat în București. Sunt în București pentru ca îmi place, are potențial și mi-as dori să fie cel puțin la fel ca restul marilor orașe de pe glob.”, mărturisește tânărul.

Ioana locuiește și lucrează în zone prezentate de agenții imobiliari drept ultracentrale. Cu toate acestea, nu s-a simțit menajată de gunoaiele de pe străzi.„Locuiesc pe lângă Sala Palatului, lucrez pe la Armenească și oricât de ultra-central aș fi, gunoiul de pe stradă e la fel de ultra. Chiar și în București, străzile sunt pline de gunoi – mai puțin bulevardele și străzile principale.”, explică Ioana.

Radu traversează în fiecare zi Bucureștiul. Când se gândește la ce vede pe drum, tânărul explică: „Locuiesc în Dristor și lucrez în Militari și ambele zone sunt pline de gunoi. Zona Dristor e destul de îngrijită, dar povestea nu mai e aceeași dacă mergi pe străduțe secundare, iar în Militari, chiar și pe bulevarde am văzut gunoi aruncat la întâmplare”.

Când vrei să cucerești un ecologist

Cum s-a născut Clean2Go

Întrebați ce le-a venit să inițieze proiectul, tinerii povestesc: „Clean2Go a venit de pe drum. Inspirați de nevoia de a proteja natura și de mișcarea globală de cleanup, ne propunem să accelerăm și în România responsabilitatea ecologică, așa că ne-am gândit să pornim această inițiativă eco-friendly. Ce facem noi e foarte simplu: ridicăm problema gunoiului într-un mod productiv-constructiv. Am observat că mulți oameni nu realizează cât de mult gunoi este în jurul nostru și merg pe principiul «nu face un gunoi diferența». Păi bine … așa au zis probabil și restul milioanelor de oameni care aruncă pe jos”.

Pe urmele B.D.: Clean2Go la munte și la mare

Cum își propun să strângă tot gunoiul din România

Tinerii ecologiști cred că fiecare gest contează și că orice formă de implicare din partea tururor vor salva Bucureștiul de gunoaie. „Suntem conștienți că nu prin mici acțiuni individuale sau de grup vom rezolva propriu-zis problema gunoiului, însă credem că fiecare gest contează. Prin micile noastre acțiuni creștem nivelul de conștientizare și responsabilizare. Lumea reacționează la urât, iar după ce oamenilor li se atrage atenția (prin vorbe sau fapte), data viitoare vor fi mai conștienți și poate se vor gândi de două ori înainte să arunce ceva pe jos. Am început cu acțiuni individuale (strâns gunoi în drum spre birou), ni s-au alăturat cunoscuți și nu numai, ne-am alăturat și noi altor acțiuni de ecologizare. Cel mai recent exemplu este inițiativa despre care ați făcut și voi un material,  «Strada nu e scrumiera ta!»”, explică Ioana și Radu.

Saci a joy

Comunitatea Clean2Go

Întrebați ce au realizat până acum, Ioana și Radu sunt încântați de comunitatea construită în jurul Clean2Go. „În primul rând, am realizat cât de mult gunoi este pe străzile din București. Mai departe, practic, am realizat o comunitate de oameni motivați să facă parte din schimbarea pe care cu toții ne-o dorim. Un bilanț propriu-zis nu avem. Fiind o inițiativă voluntară, nu a trebuit să raportăm nimic nimănui. Ne raportăm doar la numărul de oameni care ne sprijină și duc mesajul mai departe. Putem spune, însă, că în aproape un an de activitate am strâns mii de gunoaie, ni s-au alăturat (online sau offline) câteva sute de oameni și am organizat/participat la 5 acțiuni de curățenie.”, povestesc tinerii ecologiști.

„Mă gândesc mereu la voi când văd un gunoi pe jos sau am un ambalaj de aruncat”

Tinerii sunt convinși că fac ceea ce este nevoie pentru a curăța orașul. „Uneori nu ai nevoie de sprijin dacă tu crezi cu adevărat în cauza pe care o reprezinți. Din fericire, toți apropiații ne susțin, dar și mulți oameni care nu ne cunosc. Susținerea vine în diverse forme : online, offline, vorbe, dar și fapte. Ni s-a întâmplat de câteva ori să auzim «Nu o să schimbați nimic, pierdeți vremea», dar auzim și lucruri pozitive. De exemplu, prietenii ne spun «Mă gândesc mereu la voi când văd un gunoi pe jos sau am un ambalaj de aruncat.», iar pe un ton amuzant completează «Acum trebuie să îl ridic sau să îl țin în buzunar până la cel mai apropiat coș». În plus, ne-am conectat cu voluntari, oameni de toate vârstele de prin țară, care fac astfel de acțiuni și la ei în comunități. Toate astea ne dau de înțeles că facem ce trebuie.”, explică Ioana și Radu.

Despre societatea civilă din România

Rugați să vorbească despre celelalte inițiative din societatea civilă care-i inspiră, Ioana și Radu spun că sunt multe proiecte care merită încurajate. „Societatea civilă din România devine din ce în ce mai activă, mai vocală. De când cu Clean2Go, observăm diverși activiști sau grupuri care se afirmă într-un domeniu sau altul. De la mediu la justiție, sănătate, educație sau drepturile omului, vedem o creștere continuă a conștientizării și responsabilizării cetățenilor. E drept, unele persoane se alătură anumitor acțiuni pentru o popularitate temporară, dar nu despre asta este vorba. În domeniul nostru merită menționate inițiative precum Plantăm fapte bune în România, NU arunca chiștoace, Iulie fără Plastic, Recicleta, Fără Plastic, Let’s do it, Romania! Sunt mulți oameni care activează în domeniul eco și îi apreciem pe toți. Sunt și mai mulți care activează în afara lui, însă pot căpăta o tentă politică, de care încercăm să ne delimităm. Îi susținem și pe ei, și așa cum i-am găsit noi, îi poate găsi oricine e interesat. Pe principiul «informația este acolo, trebuie doar să o cauți».”, explică tinerii.

De ce nu vor să plece într-un oraș mai curat

Deși își văd colegii de generație plecând în alte colțuri ale lumii, Ioana și Radu sunt hotărâți să rămână în România. Întrebată de ce nu pleacă într-un oraș mai curat, Ioana explică: „Păi dacă am pleca (și) noi, cine ar mai face curat în București? Glumesc, sigur s-ar găsi cineva. Lăsăm orașul în mâini bune. Glumesc iar; după un an de Clean2Go, cu siguranța am reuși să găsim gunoi în cel mai curat oraș din lume. Într-o notă mai serioasă: cred că este bine pentru fiecare cetățean să își găsească un domeniu care trebuie îmbunătățit, oriunde s-ar afla. Pe lângă autorități, instituții publice, grupuri politice și societatea civilă, ține și de fiecare dintre noi să aducem/accelerăm schimbarea. Până una-alta, mai avem ceva treabă pe aici.”, mărturisește tânăra optimistă.

La rândul lui, Radu nu se vede plecat din București. „Nu vrem să plecăm, vrem să continuăm cu astfel de acțiuni până când alții se vor muta în București pentru că e curat și îngrijit. Unul din țelurile Clean2Go este să implicăm oamenii în astfel de activități, să simtă că și ei au participat la clădirea unui mediu curat, noi simțim asta zi de zi.”, explică ecologistul.

Cum pot fi sprijiniți tinerii ecologiști

Dacă vrei să te alături comunității Clean2Go, poți să-i urmărești și să le scrii pe pagina de Facebook sau pe profilul de Instagram. Ioana și Radu te așteaptă cu brațele deschise și sacii deschiși.

Exit mobile version