Site icon Editia de Dimineata

Cum să faci anchetă la Wuhan dacă Partidul pune batista pe țambal?

Este opinia celor de la The Washington Post, publicată în cadrul unui editorial, zilele trecute. Se vorbește din ce în ce mai des despre echipele trimise de OMS în China pentru cercetarea adevărului. Întrebarea numărul unu, importantă și legitimă, este – cum poți descoperi  originea pandemiei dacă poliția gândirii din China continuă să-i supervizeze pe cercetători? Până unde va merge transparența Beijingului? Cu poți să faci o anchetă la Wuhan și să fii sigur că rezultatul reflectă realitatea?

Dar să dăm cuvântul celor de la The Washington Post într-un editorial, citat de Rador.

”Esența investigației științifice este descoperirea adevărului: pui întrebări, cauți probe, dezvolți ipoteze, faci experimente și validezi rezultatele. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a promis joi că China va aborda investigația privind originea coronavirusului într-un „spirit deschis, transparent și responsabil”. Dar dacă investigația va descoperi un lucru de care conducerea Chinei nu vrea să audă ori nu-l vrea știut?

Sistemul autoritar al Chinei, condus de un partid-stat care cere obediență, nu permite circulația liberă a ideilor și informațiilor. A mușamalizat răspândirea virusului în primele săptămâni ale epidemiei din Wuhan. O investigație realizată de Associated Press (AP), publicată pe 30 decembrie, conchide convingător că Beijingul a decis să impună un control politic strict asupra cercetărilor privind originea virusului.

Documente științifice sub ochiul propagandei de partid

Conform unor documente interne chineze descoperite de AP, la începutul lui martie China a înființat un grup operativ la nivel înalt pentru a controla numeroasele aspecte ale cercetării virusului, între care prevenția, medicamentele, vaccinurile, originea virală și căile de răspândire. Documentul, marcat cu „a nu fi făcut public”, viza toate universitățile, companiile și instituțiile medicale și de cercetare. El afirmă că publicarea și comunicarea cercetărilor trebuie să fie orchestrate ca „un joc de șah”, că echipe specializate pe propagandă și opinie publică vor „ghida publicarea” și avertiza contra publicării fără permisiune. Aceasta este viziunea statului polițienesc cu privire la știință: ea trebuie să i se supună.

Cercetătorii au afirmat că noul coronavirus provine probabil din natură, de la lilieci sau alte animale, poate trecând și printr-o gazdă intermediară înainte de a infecta omul. Dacă va fi descoperită calea exactă de transmitere, ea ar putea ajuta enorm la pregătirea pentru o pandemie viitoare sau chiar la prevenirea ei.

Întrebări. Anchetă la Wuhan

Însă nici posibilitatea ca un accident de laborator sau o scăpare neglijentă să fi provocat epidemia nu trebuie ignorată. Alcătuirea genetică a coronavirusului este similară cu o tulpină descoperită la lilieci. Coronavirușii care afectează liliecii au fost cercetați de Institutul de Virologie din Wuhan, care a colectat mostre dintr-o mină din provincia Yunnan în 2012 și 2013. Anterior în 2012, șase mineri de acolo expuși la lilieci și excrementele lor fuseseră internați cu simptome asemănătoare sindromului respirator acut grav, iar trei dintre ei au murit. China a negat că o scăpare sau un accident dintr-un laborator a provocat epidemia din Wuhan. Însă, sub controlul de la nivel înalt dezvăluit de AP, va permite oare China cercetătorilor străini să-i chestioneze liber pe angajații Institutului de Virologie din Wuhan despre cercetările și metodologia lor?

Oficiali chinezi au început deja să vehiculeze o poveste cum că virusul ar fi apărut cumva dincolo de granițele Chinei și ar fi sosit în țară cu un import de fructe de mare. Dar dacă cercetătorii vor descoperi altceva? Li se va permite să-și publice concluziile sau grupul operativ al Chinei va decide că ele sunt un adevăr incomod?

O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care investighează originea virusului va sosi curând în China. OMS afirmă că va cerceta toate pistele. O anchetă credibilă privind începutul pandemiei va necesita o deschidere și o transparență deplină din partea Chinei, inclusiv în privința Institutului de Virologie din Wuhan. Prezența poliției gândirii a Chinei care supervizează investigația științifică nu e de bun augur”.

Control strict

La mai bine de un an de când prima persoană a fost infectată cu noul coronavirus, o investigație realizată de Associated Press (AP) arată că guvernul chinez controlează strict toate cercetările asupra originilor virusului SARS-CoV-2, scrie mediastandard.ro.

Guvernul chinez acordă subvenții de sute de mii de dolari oamenilor de știință afiliați armatei, care cercetează originile virusului în sudul Chinei. Statul monitorizează constatările acestora și impune ca publicarea oricăror date sau cercetări să fie aprobată de un nou grup operativ administrat de guvern, sub ordinele directe ale președintelui Xi Jinping.

Autoritățile limitează foarte mult informațiile publicate și nu încurajează cooperarea cu oamenii de știință din alte țări. Ancheta realizată de AP s-a bazat pe zeci de interviuri cu oameni de știință și oficiali chinezi și străini, dar și pe notificări publice, e-mailuri, date interne și documente din cabinetul chinez și din centrul pentru controlul și prevenirea bolilor.

Mai multe detalii, AICI

Exit mobile version