Site icon Editia de Dimineata

Cum să interpretăm cifrele care vin din Ucraina?

Cum să interpretăm cifrele care vin din Ucraina? Cât este manipulare, minciună (sau dacă preferați, termenul e propagandă).

Auzim zilnic cifre despre morți, blindate și poziții adverse distruse, din ambele părți. Cât să le dăm crezare?

Nathan Ruser, un cercetător australian care urmărește și comentează activ desfășurarea invaziei pe rețelele de socializare a calculat că sub 14% din ceea ce susțin rușii în privința pierderilor de echipamente suferite de ucraineni poate fi validat independent. Este vorba de confirmările vizuale centralizate de reputatul site oryxspioenkop.com.

De cealaltă parte a baricadei, aproape 45% din ce spun ucrainenii că au pierdut rușii se susține cu o confirmare vizuală.

Evident că nu toată tehnica militară poate fi fotografiată/filmată în procesul de/după distrugerea sa.

Așa că aici va trebui să mai adăugăm câte ceva. Reuters notează astfel că datele celor de la Oryx trebuie considerate drept un nivel minim, iar cifrele reale sunt mai mari. Reuters avansează și un procent, pe baza experienței agenției, de probabil cu 20-30%.

„Acest lucru ar face ca afirmațiile Rusiei să fie corecte în proporție de aproximativ 16%, iar cele ale Ucrainei să fie corecte în proporție de aproximativ 55%”.

Exit mobile version