Site icon Editia de Dimineata

Cum sunt apărați cetățenii României în fața crizei economice. Pachetul de 17,3 miliarde de lei

Liderii coaliției de guvernare au aprobat pachetul de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”, prin care sunt lansate mai multe măsuri pentru sprijinirea populației cu venituri reduse și pentru companii.

Impactul financiar al pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat și din fonduri europene.

Surse din conducerea Coaliției au declarat pentru Digi24.ro că amânarea ratelor la bănci, măsură despre care s-a discutat în spațiul public, a fost scoasă din pachet.

În programul „Protejăm cetățenii de creșterea prețurilor”, beneficiarii menționați sunt românii cu venit mediu sub 600 de lei – familiile cu 2 copii și familiile monoparentale, dar și românii cu credite la bănci.

Prin intermediul acestui program vor fi ajutați și pensionarii cu venituri mai mici de 1500 de lei, dar și persoanele cu dizabilități.

Printre beneficiari se mai află și persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajații care primesc tichete de masă și pacienții din spitale.

Printre măsurile propuse de coaliție se numără vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022, vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile, o reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori, majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei fără suma care va fi scutită de taxe, scrie digi24.ro.

Principalele măsuri propuse pentru populație:

Măsuri pentru companii și antreprenori:

Documentul poate fi consultat aici.

UPDATE

Preşedintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat, luni seara, că în coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei – să continuăm să analizăm. (…) Este o amânare a deciziei„, a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, în conferinţa de presă a liderilor coaliţiei de guvernare.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar, relatează stiri.tvr.ro.

Această măsură a rămas încă în discuţie. Discutăm cu sistemul bancar mai ales în ceea ce priveşte împărţirea cotelor pe această măsură, pentru că (…) amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate şi de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creştere a dobânzilor, ar fi resimţită măsura ne-a făcut să analizăm în continuare cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii mai bune pentru cetăţeni”, a spus el.

Câciu a afirmat că nu se lucrează încă la un proiect de lege.

 

Exit mobile version