Site icon Editia de Dimineata

Cumpărături online: cum deosebiți ofertele reale de escrocherii

Uneori, site-urile de comerț electronic vă pot lăsa pierdut și confuz, rătăcind din pagină în pagină, printre produse cu nume ciudate, cu poze bizare și prețuri incredibile. Cumpărarea de produse online necesită un set complet nou de abilități. Iată câteva sfaturi practice.

Căutați site-ul, prezența în social media și informațiile de contact

Căutați orice dovadă că acea companie există, în afara anunțului publicitar peste care ați dat. Un site dedicat este un început bun, dar el poate fi creat ieftin, cu instrumente precum Shopify și WordPress. Derulați până în partea de jos a paginii de început, pentru a căuta detaliile de contact și pentru a vedea dacă este un șablon de site. Căutați o pagină „Despre noi”. Dacă textul de acolo sună original și cuprinde fondatorii sau angajații, este un semn bun. Majoritatea vor avea o adresă de e-mail, dar caută mai multe modalități de a contacta compania, inclusiv o adresă de sediu și un număr de telefon.

Apoi, căutați orice prezență pe rețelele sociale – pe Facebook, Instagram și TikTok. Nu este neobișnuit ca mărcile legitime emergente să înceapă cu social media înainte de a avea un site complet.

Căutați vechimea companiei și ce altceva vinde

Companiile de tehnologie, inclusiv Google și Facebook, au început să ofere mai multe informații pentru a ajuta cumpărătorii să identifice o companie suspectă, cum ar fi de cât timp există. Dacă vedeți că un brand are numele de domeniu de Internet sau paginile sale de socializare doar de doi ani sau mai puțin, continuați cercetările. Pe Google: căutați compania și faceți clic pe cele trei puncte verticale de lângă rezultat, pentru a afișa secțiunea „Despre acest rezultat”. Ar trebui să vedeți data indexării site-ului pentru prima dată.

Învățați când „ieftin” înseamnă prea ieftin

Dacă prețul produsului este semnificativ mai mic în comparație cu ofertele celorlalte magazine online, este probabil să nu fie un produs original și să se strice mult mai devreme decât vă așteptați. Acest lucru contează mai mult pentru unele produse decât pentru altele.

Citiți cu un ochi critic recenziile și comentariile

Pe site-urile de comerț electronic, nu judecați după evaluarea medie a recenziilor. Prea multe recenzii de cinci stele pot însemna că o companie a plătit pentru ele. Încercați să căutați recenzii de una sau două stele, care vă pot spune mult mai multe despre produse (și uneori chiar vă pot liniști, să vă arate că un produs este real). Fiți atenți la recenziile care folosesc un limbaj similar sau sună de parcă ar fi pentru un produs complet diferit. Căutați data celei mai vechi recenzii, pentru a vedea dacă produsul a primit un număr mare de recenzii neobișnuit de rapid.

Citește și despre alte modalități de a verifica credibilitatea unui magazin online

Exit mobile version