Editia de Dimineata

SUA: un condamnat la moarte nu poate fi executat dacă pastorul său nu e prezent

Curtea Supremă din SUA a declarat că statul Alabama nu poate executa un condamnat la moarte fără ca pastorul acestuia să fie alături și a indicat că alte state trebuie să găsească o modalitate de a onora cererile finale legate de prezența unui consilier spiritual în ultimele clipe ale vieții.

Ordinul instanței a venit cu o oră înainte de termenul impus de Alabama pentru executarea lui Willie B. Smith III, condamnat pentru jaf și crimă în 1991.

O instanță inferioară pusese executarea în așteptare, iar Alabama a cerut Curții Supreme să intervină. Smith fusese programat să primească o injecție letală într-o închisoare din sudul Alabamei, pentru uciderea lui Sharma Ruth Johnson, în vârstă de 22 de ani, la Birmingham. Smith, alături de alții, au răpit-o pe Johnson de la un bancomat. Ulterior, i-au folosit cardul pentru a-i fura 80 de dolari din cont și apoi au dus-o la un cimitir, unde Smith a împușcat-o în ceafă.

Pentru prima dată de când s-a alăturat instanței în octombrie, judecătoarea Amy Coney Barrett a fost de acord cu colegii săi liberali, spunând că legea federală impune statelor să facă adaptări pentru prizonierii precum Smith. Execuția lui va fi probabil amânată cu cel puțin o lună.

Tot în Alabama, în 2019, a fost executat condamnatul musulman Domineque Ray, deși acesta a protestat că statul a permis doar unui pastor creștin angajat de stat să însoțească deținuții în ultimele lor momente înainte de executare. Câteva luni mai târziu, instanța a oprit o execuție în Texas, deoarece statul a spus că nu poate accepta cererea unui deținut budist pentru ca un consilier spiritual să fie cu el în camera morții. La acea vreme, Texas permitea doar consilierilor creștini și musulmani să participe la execuții.

Foto: Ken Piorkowski, Wikimedia, CC BY-SA

Exit mobile version