Site icon Editia de Dimineata

Custodele Coroanei, Margareta, aproape de români: „În zile grele, suntem cu toții împreună”

Custodele Coroanei, Margareta, s-a adresat românilor, pe care îi roagă să rămână acasă și să înțeleagă gravitatea crizei provocate de epidemia de coronavirus. Totodată, Majestatea Sa a mai vorbit și despre felul admirabil în care s-au mobilizat voluntarii ce dau dovadă se spirit civic, generozitate, omenie și compasiune prin diversele inițiative pe care le realizează.

Într-un mesaj postat duminică seara pe YouTube, Majestatea Sa a adresat mulțumiri și cadrelor medicale, personalului medical şi voluntarilor care sunt în prima linie în lupa cu noul coronavirus, anunță Digi24. 

Sunt cu gândul alături de oamenii din Arad, Ţăndărei, Botoşani şi Deva şi din alte locuri unde au apărut motive de îngrijorare sau nemulţumire, Suceava are nevoie de ajutor, spitalele cer echipamente şi medicamente. Oamenii sunt speriaţi şi nu ştiu ce va aduce ziua de mâine. La Suceava este nevoie de mai mult personal medical şi de o informare mai bună despre ceea ce se întâmplă. Este absolut necesar să continuăm să stăm acasă şi să înţelegem gravitatea situaţiei, ştiu că e foarte dificil. De asemenea, nu trebuie cumpărate exagerat de multe alimente, aceasta creează blocaje şi nu ajută pe nimeni. (…) Mulţumesc cu toată recunoştinţa medicilor, personalului medical şi miilor de voluntari care se află în prima linie a luptei cu acest nou duşman al umanităţii”, se arată în mesaj.

De asemenea, Custodele Coroanei a ținut să reamintească românilor că mai multe instituții culturale și artiști transmit spectacole, piese de teatru sau concerte online, pentru a face această perioadă puțin mai plăcută pentru cei care stau izolați la domiciliu.

Dar am aflat în ultima săptămână despre frumoase iniţiative artistice, sociale şi civice pentru a ne ajuta pe cei mulţi care suntem izolaţi acasă. De exemplu, Ateneul Român, Teatrul Bulandra, Opera Română, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie şi alte instituţii din ţară transmit spectacole şi concerte online, Teatrul Naţional transmite pe Youtube conferinţele lui prestigioase şi minunaţii actori Carmen Tănase, Nadiana Sălăgean, Medeea Marinescu, Şerban Pavlu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, toţi izolaţi la domiciliu, realizează, în fiecare săptămână, pe Youtube, un nou serial românesc, intitulat ‘Discutabil’, despre criza creată de coronavirus. Este un frumos exemplu de profesionalism şi de spirit civic„, a spus Majestatea Sa.

Majestatea Sa Custodele Coroanei, Margareta, a mai precizat și că multe dintre asociațiile non-guvernamentale oferă ajutor persoanelor aflate în nevoie, pentru cumpărături sau servicii de consilere.

Societatea civilă şi românii dau dovadă de generozitate şi de spirit de răspundere. Sunt multe asociaţii şi persoane care oferă sprijin moral, psihologic şi servicii celor mulţi care sunt izolaţi acasă. Livrează cumpărături la domiciliu o mulţime de asociaţii din întreaga ţară. Este exemplu: Geeks for Democracy – cumpărături la uşa ta, asta la nivel naţional, Asociaţia Studenţii la Construcţii Bucureşti, ‘Vă ajutăm’ din Braşov, Federaţia Tinerilor din Bacău şi voluntari din Timişoara, Braşov, Târgovişte şi Râmnicu Sărat. Şi lista este mult mai lungă, puteţi găsi totul pe internet şi dacă nu aveţi acces la internet, vorbiţi cu prietenii. Direcţia Generală de Asistenţă Socială din Bucureşti a deschis gratuit telefonul verde 0800 821 218, adresat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu un singur părinte”, a adăugat Custodele Coroanei, Margareta.

Totodată, Majestatea Sa a asigurat românii că Fundaţia Regală Margareta a României este alături de români în aceste momente și a inițiat un  fond special destinat seniorilor, pentru problemele provocate de coronavirus, donaţiile putând fi făcute prin SMS cu testul „singur” la numărul 8844.

Serviciile Fundaţiei Regale Margareta a României continuă, telefonul vârstnicului funcţionează zilnic, cinci psihologi, trei asistenţi sociali şi 20 de voluntari vorbesc la telefon cu oamenii în vârstă la numărul 0800 460 001. Ei dau sfaturi psihologice şi confort emoţional, alină singurătatea, dau informaţi practice şi consiliere socială. Fundaţia mea a iniţiat de curând fondul special pentru seniori, pentru problemele provocate de coronavirus. Pentru cei în vârstă, puteţi face donaţii prin SMS cu textul ‘singur’ la numărul 8844, a mai adăugat Majestatea Sa.

Custodele Coroanei, Margareta, a transmis și condoleanțe persoanelor aflate în doliu după pierderea celor dragi din cauza epidemiei de coronavirus.

„Transmit condoleanţe celor aflaţi în doliu după pierderea celor dragi, atinşi de coronavirus. Doresc familiilor îndoliate să aibă puterea de a trece peste aceste momente grele”, a spus Majestatea Sa în mesaj.

Exit mobile version