Site icon Editia de Dimineata

Cutremur în România

Un cutremur cu o magnitudine de 5,4 s-a resimțit joi dimineață, ora 6.50, în România.

Țări afectatea au fost : Bulgaria, Moldova, România, Serbia și Ucraina

Epicentrul a fost la 14 km față de Râmnicu Sărat, la 128 km de București.

„În ziua de 03.11.2022, 06:50:27 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 148,8 km.

Cutremurul s-a produs la 69km NE de Ploiesti, 76km E de Brasov, 114km V de Braila, 117km V de Galati, 118km N de Bucuresti, 126km S de Bacau, 148km NE de Pitesti, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iasi.” este informarea transmisă de Institutul Național de Fizică a Pământului. Site-ul INFP a fost picat câteva minute, cel mai probabil din cauza unui număr foarte mare de accesări.

Cu o zi înainte, tot în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.1, la adâncimea de 107.9 km.

Cutremurul s-a produs la 80km E de Brasov, 95km S de Bacau, 98km NE de Ploiesti, 114km V de Galati, 117km NV de Braila, 149km N de Bucuresti, 169km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 214km N de Ruse.

De notat că foarte mulți utilizatori de telefoane inteligente cu Android au precizat pe rețelele de socializare că au primit alertă cu 10 secunde înaintea producerii seismului.

Este cel mai puternic seism care a zgâlțâit România în acest an și cel mai mare din ultimii doi ani. Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism pot fi regăsite pe platforma națională de pregătire fiipregătit.ro, pe aplicația de mobil DSU sau pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro.

UPDATE

Sistemul RO-ALERT nu trimite alerte de cutremur

În urma cutremurului care a avut loc joi dimineaţă, în zona seismică Vrancea,  nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. ”În urmă cu puţin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 140 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, precizează IGSU.  

IGSU mai anunţă că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, arată sursa citată.

CUM AU PRIMIT UTILIZATORII DE TELEFOANE CU SISTEMUL ANDROID ALERTE DE CUTREMUR CU 10 SECUNDE ÎNAINTE DE PRODUCEREA ACESTUIA?

Din august 2020 telefoanele #Android fac parte dintr-un sistem de alertă pentru cutremure.
🌍 Fiecare funcționează ca un mini seismometru și, alături de alte milioane de telefoane, creează cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume, anunță Google.
➡️ Dacă telefonul detectează ceva ce crede că ar putea fi un cutremur, trimite un semnal către serverul #Google de detectare a cutremurelor, împreună cu locul aproximativ unde ar fi avut loc cutremurul. Serverul combină apoi informațiile de la mai multe telefoane pentru a încerca să confirme dacă are loc, într-adevăr, un cutremur. Software-ul trimite apoi notificări sau atenționează utilizatorii că a avut loc un #cutremur, doar dacă seismul a fost de cel puțin 4,5 grade pe scara Richter.
„Practic, ne întrecem cu viteza luminii, care este aproximativ viteza cu care se deplasează semnalele de la un telefon, și viteza unui cutremur. Și, din fericire pentru noi, viteza luminii este mult mai mare!”, spune dezvoltatorul principal de software Android, Marc Stogaitis.
⏹ Atunci când are loc un cutremur, acesta trimite, prima dată, prin sol unde seismice rapide, cunoscute sub numele de unde P (primary). Nu toată lumea va simți aceste unde, însă senzorii specializați le pot capta. După aceste unde urmează cele de tip S, mai puternice, care pot provoca pagube și răni oameni.

Exit mobile version